Del mapa de Patrimoni cultural reproduïm :
L'església és documentada des del 1022, depenent, ben aviat de la canònica de l'Estany. A partir del segle XIII va passar a dependre directament del bisbat de Vic.
Fou aixecada Inicialment sota l'advocació de Sant Esteve, que canvià a Sant Sebastià des del 1350. Hom pensa que com a conseqüència d’un vot del poble en agraïment pel final de la pesta.

Al llarg dels segles ha patit moltes ‘actuacions’ que li han comportat notables i profundes modificacions . La planta circular és deformada cap a llevant per l'absis central i les dues absidioles laterals que el flanquegen. Té tres finestres de doble esqueixada i decoració parcial a l'absidiola del cantó sud a base d'arcuacions llombardes cegues.


Juntament amb sant Jaume de Vilanova, al terme de Santa Maria d’Oló, a la comarca natural del Moianès, inclosa avui dins del Bages, son els dos únics exemples d'església romànica de planta circular que es conserven a la Catalunya Central.
Les esglésies de planta rodona i/o circular son extremadament rares, avui en el territori de Catalunya que està sota el domini espanyol, tenim les següents:
Sant Sepulcre d’Olèrdola [ Comarca del Penedès [*]
Sant Adjutori de Sant Cugat del Vallès (*)
Sant Pere el Gros de Cervera [ La Segarra] (*)
Santa Cecília de Torreblanca [ Comarca de la Noguera [*]
Sant Esteve i/o Sant Sebastià de Sallent (*)
Sant Jaume de Vilanova, al terme de Santa Maria d’Oló [ Moianès ] (*)
Sant Vicenç de Lluçà [*]
Santa Magdalena de les Planes, de Besora, municipi de Navès [ Solsonès] [*]
Sant Sebastià del Sull, a Saldes
Sant Miquel de Lillet, de la Pobla de Lillet [*]
[*] En trobareu dades al coneixercatalunya.blogspot.com
Catalunya sota domini francès
Esglésies de Cuixà, la Trinitat i la cripta del Pessebre
Santa Maria de Planès, a Planès
Fou molt reformada a principis del segle XIX, amb remodelacions que li varen fer perdre el seu caràcter original; l'any 1936 va ser parcialment destruïda, i la meravellosa talla gòtica de la Verge amb el nen que es guardava a l’església fou cremada.
Malgrat la naturalesa nacional-catòlica que reivindicava el feixisme – i que sens dubte es feu més present en terres no catalanes - l’església entrà en un continuat i accelerat procés de degradació, del que sortiria paradoxalment en la dècada dels 70 quan el Regimen - aparentment - feia el cant del cigne.
El dia 3 d'agost es fa un important acte cívico-religiós amb motiu de la festivitat de Sant Esteve.
Malgrat les dificultats per accedir a l’indret, i el fet – habitual – de trobar les esglésies tancades, aquesta és una visita obligada per als qui voleu conèixer Catalunya.
Obren el primer dissabte de mes. Contacte al CAT Sallent.
ResponEliminaObren el primer dissabte de mes. Contacte al CAT Sallent.
ResponEliminaAntoni Calvo Uribe