divendres, 29 de novembre del 2013

CHÂTEAU DE CORNELLA. LLOBREGAT JUSSÀ

Dins del nucli urbà, al costat del mercat municipal, dalt d’una petita elevació del terreny, retratava el castell de Cornellà , fet de carreus de pedra ben i units per morter d'argamassa, organitza les seves dependències entorn d'un pati quadrat. Hi ha torres quadrades als angles, que sobresurten per damunt de la fàbrica de l'edifici, de dues plantes.


Segons dibuixos de l'arquitecte Ramon Puig i Gairalt (l'Hospitalet de Llobregat, Barcelonès, 1886 - Barcelona, 1937) , a la planta hi ha el celler i la capella dedicada a Sant Antoni – del que no se’n especifica l’advocació - , i al pis superior diverses cambres i salons. La consulta al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ), sembla obligada, oi ?.

De les façanes cal destacar diversos finestrals gòtics geminats típics del gòtic refinat del segle XV. Al pati inferior hi ha finestres tapiades. El mal estat de conservació és palès i s'evidencien retocs d'èpoques posteriors i restauracions parcials modernes. Una restauració urgent i adequada és inajornable. És ara un casal gòtic, refet després del segle XV i restaurat més tard amb elements portats d'altres indrets. És de base quadrangular amb torres a la façana i pati central. Molt modificat, és dit "el Castellnou".

Llegia que està documentat des de 1067, malgrat que la primera data segura com a castell és de l'any 1308, quan pertanyia a Berenguer de Mallol, és en aquella data que el castell tenia una capella dedicada a Sant Antoni.
Segons l’ historiador Bonaventura Pedemonte i Falguera (Barcelona, 1881 – Sant Andreu de la Barca,1950) , el 1467 el castell fou confiscat a Joan de Ribes i cedit a Manaud del Guerri, partidari de Renat d'Anjou i capità seu al Llobregat. Sembla que fou en aquesta època que el castell sofrí danys per mor de la guerra civil catalana i que fou parcialment restaurat a finals del segle XV.

Durant les centúries posteriors, el castell va pertànyer a diferents cases nobles catalanes, els Ribes, Rajadell, Cruïlles, l'any 1666, el compra la família Oriol, s’esmenta la titularitat dominical de Melcior Ferrer i de Bruguera (Barcelona, 1822 - 5 de maig de 1890 ) que l'any 1889 fou creat marquès de Cornellà.

L'any 1992, va passar a mans de l'Ajuntament de Cornella , que el va rehabilitar, i recuperar per a l'ús públic.

S’hi duia a terme una exposició de còmic, que llueix de forma esplèndida, quan el visitàvem l’Antoni Ibáñez Olivares, i l’Antonio Mora Vergés.

1 comentari:

Conchi ha dit...

Gracias por la Información me Encantan los castillos y de mi ciudad más. Siempre es bueno saber más de los sitios históricos de cornellá un abrazo