El Joan Dalmau Juscafresa em feia seguir imatges de la Capella de la casa de Joan Serra Mateu, advocada a la Marededéu del Pilar, de la que llegia; el dia 28 de juliol del 1800, Joan Serra Mateu , fabricant de paper, atès que l'església parroquial s'havia quedat petita i amb la voluntat d'enterrament familiar, demana permís al Bisbat per a erigir una capella posada sota l'advocació de la Verge del Pilar, en la seva casa del carrer Llusià (antic carrer del Pilar). Finalment, el 12 d'octubre de 1801 l'església fou beneïda, juntament amb el retaule.
Es tracta d'una capella situada entre mitgeres i annexada a l'edifici de Cal Serra. És una construcció de planta rectangular i s'emmarca dins l'estil neoclàssic. La façana és molt plana i simètrica a partir de l'establiment de les obertures en l'eix central. Destaca, sobretot, la portalada, emmarcada amb pilastres i un entaulament molt desenvolupat. Sobre la llinda hi ha una placa de marbre blanc amb la inscripció "HANC SACRATAM AEDEM DEI PARAE VIRGINI DE COLUMNA [DE]DICATAM SUIS EXTRUIT SUMPTIBUS IN GRATI ANIMI MONUMENTUM JOANNES SERRA ET MATHEU.ANNO DOMINI MDCCCI", fent constar que la capella havia estat erigida a la memòria de Jaume Serra i Mateu. A sobre d'aquesta, una petita fornícula oberta que acull una imatge de la Mare de Déu del Pilar. Corona la façana un entaulament recolzat en les pilastres de les mitgeres. Per sobre l'entaulament hi ha un frontó amb una petita obertura d'arc de mig punt que acull una petita campana.
Llegíem pel que a l'interior - del que ens agradarà rebre'n imatges a l'email castellardiari@gmail.com - , que el sostre està cobert amb una volta de creueria. L'altar està presidit per la imatge de la Mare de Déu del Pilar. Les parets laterals presenten pilastres estriades que emmarquen plafons amb imatges de sants en relleu, Sant Jaume i Sant Joan (a l'esquerra) i Sant Antoni de Pàdua i Santa Victòria (a la dreta). A ambdues parets, s'hi obren dues portes que condueixen al cor i a una petita sagristia, respectivament.
https://patrimonicultural.diba.cat/element/can-joan-serra-mateu
https://do.diba.cat/data/ds/patrimoni_cultural/detall/44521?embed=true
Si existeixen ens agradarà rebre un exemplar dels Goigs a l'email castellardiari@gmail.com
L'alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, va tenir greus efectes sobre la capella i les imatges ques0hi veneraven ; el 12 d'octubre de 1939, es va col·locar una nova imatge encarregada a l'escultor JOSEP ESPELTA GRACIOT ESCULTOR IMATGER , nascut el 14 de desembre de 1901 a Barcelona i mort a la mateixa ciutat el 14 de juliol de 1973 ; consta que l'artista hi va treballar des de l'1 d'agost al 2 d'octubre. En el saqueig de 1936, la resta d'escultures van ser decapitades. Després de la guerra, les escultures van ser restaurades per l'escultor igualadí Ramon Costa.
Les escultures ubicades a l'altar no van ser reconstruïdes i encara es poden veure actualment decapitades.
En aquesta petita capella es conserva un sagrari original de l'arquitecte Josep Maria Jujol que també va intervenir en les reformes de l'Església de Santa Maria. Aquest projecte data de 1946 i es troba dipositat a l'Arxiu del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya. L'any 2008 la capella va ser restaurada, tant la façana exterior com la pintura del seu interior.
A part de celebracions familiars puntuals, aquesta capella s'obre cada any el dia 12 d'octubre per celebrar la festivitat de la Mare de Déu del Pilar.
«A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia»
Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia, aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada