dilluns, 2 de juliol del 2007

El ficus de Cambrils o de Samà ?.

Al començament del passeig de la platja de Cambril, anomenada curiosament Prat d’en Fores, s’hi troba un magnífic exemplar de Ficus; val a dir que amb aquest mateix nom, es coneixen fins a 2.000 espècies, d’arbres i arbustos, que en la seva major part, son pròpies de països tropicals o subtropicals.



Fins a començament de l’actual segle, la zona de Cambrils hom la considerava subtropical, però amb els canvis extrems que pateix el clima, pensem que ben aviat serà un lloc tropical; això serà bo per als ficus, però fatal per als pinus pinea, que en gran nombre senyoregen – encara – vora els sorrals, que no sense fortes inversions han donat justa fama a les platges de Cambrils i àdhuc de la costa daurada.

En el brogit especulatiu s’han perdut alguns exemplars, com el pi que entre dues edificacions, donava personalitat al començament del passeig del port, malgrat tot però, fets i refets els perills passats, presents i futurs, encara podem estar joiosos de tot el que s’ha salvat del tsunami , que sota el nom de progrés, s’ha emportat bona part de la costa de Cambrils, però també i potser en major mesura de la resta de Catalunya.

El tema però anava de Ficus, oi ?; certament, hi ha un únic i meravellós exemplar davant mateix d’una minúscula oficina d’informació turística, just a la cantonada d’una rotonda, que dona entrada al port, al passeig del port, a la carretera de la costa, i a la població de Cambrils; si no ho tinguéssim tant clar, pensaríem que hi ha una voluntat arboricida, que col·loca al nostre singular Ficus, constantment en perill de desaparèixer.I tu et preguntes amic a lector, quin interès te aquest Ficus ?, potser cap, segons vulguem considerar-ho, o potser molt.

Qui el va portar ?, Perquè ?, com es que no n’hi ha més de la seva espècie a Cambrils ?,.... el tema suscita més preguntes, però per la meva part únicament puc, oferir-vos una hipòtesi : l’any 1882, dins del terme de Cambril, i com a residència de Salvador Samà i Torrents, Marques de Marianao, es construeix l’ara anomenat Parc Samà, de merescuda fama arreu del món, i potser, potser, un xic desconegut per als qui habiten a Catalunya, oi ?.

Deia que això succeïa l’any 1882, i alhora que es feia la finca, es portaven arbres, i tota mena d’espècies vegetals i animals, d’aquelles terres, en les que s’havia forjat la fortuna dels marquesos de Marianao, justament de la manera en que t’ho imagines amic lector.

L’arbre de l’inici del passeig de la Platja de Cambrils, Prat d’en Fores ,de nom precís, venia de ben segur juntament amb molts d’altres, que tenien com a destinació el Parc Samà, on no tots sobrevisqueren, no tant els rigors del clima, sinó l’ocupació de la finca, i la seva destinació com aquarterament d’una Divisió d’Artilleria [ entre d’altres ] de les forces lleials a la República.

Em comentava un sobrevivent, que havien hagut de cremar com a combustible els arbres, i s’havien menjat tots els animals del zoològic, que en aquella època, sembla que era més nombrós i important que el de la mateixa ciutat de Barcelona !

Una ma – avui anònima - havia sostret un plançó , tot i pensant que es tractava d’un ficus com el coneguts per aquí, del tipus anomenat benjamina, i per a la seva – i nostra – sorpresa, l’arbre va començar a créixer, i créixer, i créixer, fins a la extraordinària proporció que ha assolit actualment.

Amic lector si t’agraden els arbres, ves a Cambrils, visita el Ficus, el Pi Rodo, i tots els pinus pinea del passeig que voreja el mar, però no retardis massa el teu viatge !.


Ara ja no podràs tornar a veure l’edifici del Posit, que les excavadores han reduït a pols !.

A Cambrils estan obsessionats en fer desaparèixer les imatges que els vinculen a la terra, com a Salou, hi ha gent que voldria reinventar-se el passat; fes cas del meu consell, i com encara existeix aquest present, ves a Cambrils !

ANTONIO MORA VERGES

1 comentari:

  1. Hola! Aquest ficus de la platja de Cambrils és realment una bellaombra Phytolacca dioica. Es veu be aquí. https://www.google.com/maps/@41.0662741,1.0647742,3a,37.5y,114.73h,99.1t/data=!3m6!1e1!3m4!1sWUmw5WHZHYAJJeul1kutRw!2e0!7i16384!8i8192

    Fins aviat. Ll.

    ResponElimina