diumenge, 24 de maig del 2009

SANT FOST DE CAMPSENTELLES, UN LLOC PER VISITAR

Anàvem la Maria Jesús Lorente Ruiz i l’Antonio Mora Vergés, a Sant Fost de Campsentelles; sense l’equip necessari; vestits de mudar, i la màquina Olimpus FE-100, enlloc de la Canon reflex, que des de gener d’aquest any 2009, ha esdevingut “ titular” quan als treballs fotogràfics. Veníem al banquet nupcial de la Raquel i el Toni.








Amb el que dúiem, i una petita recerca de dades que veureu a continuació hem confegit aquest relat ;


La primera menció escrita de Sant Fost com a poble data de l’any 967, quan un document parla de la vila de Campsentelles (Campo Sentigis). La primera notícia sobre la parròquia és de l’any 978, any en què ja existia una petita església dedicada a Sant Faust o Fost, soldat màrtir de Còrdova. L’antiga església parroquial es trobava a l’actual plaça de les Glòries Catalanes o del Lledoner i fou consagrada el 4 de desembre de 1141 pel bisbe Arnau de Gurb.








Durant la Guerra Civil el poble canvià de nom i passà a dir-se Alba del Vallès. El juliol de 1936 l’antiga església fou totalment destruïda.







L'antiga parròquia de Sant Fost de Campsentelles, romànica, que havia estat molt reformada entre el 1868 i el 1876, fou totalment destruïda en la guerra de 1936-39. El temple actual, que fou iniciat un cop acabada aquella guerra i que ha estat acabat el 1978, és obra de l'arquitecte M. Romaní, que fa una interpretació moderna de l'antiga basílica cristiana: planta basilical de tres naus, major la central, separades per columnes que sostenen unes arcades de mig punt, damunt cadascuna de les quals s'obre una finestra que il·lumina la nau central, més elevada que les laterals, que es cobreix amb teulat de fusta a doble vessant.






L'absis té sengles sagristies a banda i banda


A finals dels anys 70 s’inicià l’actual urbanització Sant Fost Residencial, però ha estat a partir de la dècada dels 80 que s’ha produït la gran expansió urbanística de Sant Fost, ha passat la nostra població de 2.595 habitants el 1979 a 4.425 el 1989. Econòmicament Sant Fost va ser fins fa uns 25 anys un poble eminentment agrícola, d'on destaquen el conreu de la vinya , la patata, els cereals i productes hortícoles. També es treia molta llenya i carbó vegetal dels seus frondosos boscos (cal recordar aquí el vell adagi dels nostres avis: Martorelles, Cabanyes i Sant Fost, tres parròquies dintre un bosc).








Les runes de sant Fost Vell,







la romànica de Sant Cebrià de Cabanyes,







el pou de glaç de Can Donadéu, ... son alguns dels atractius d’aquesta població que justifiquen sobradament la seva visita.



(c) Antonio Mora Vergés




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada