diumenge, 24 de gener del 2010

L’ANOIA DESCONEGUDA. MAREDEDÉU DEL BRUC. L'ANOIA

El poble del Bruc, és un clar exemple de l’anomenada Ciutat lineal, que formulada teòricament a partir de 1.886 per Arturo Soria Mata, tenia molts precedents arreu del món ; ¿ qui no ha vist nuclis de població que han anat creixent als marges d'algun camí, carretera , o, a voltes, d’un riu o canal ?.

Una vegada més seguíem la petjada del Josep Salvany i Blanch, que en aquesta ocasió l’any 1.921 recollia imatges de l'església parroquial del Bruc,  advocada a l'Assumpció de la Marededéu, mal dita  Santa Maria,  per influència de la llengua castellana,  en les que ressaltava que fou a darreries dels segle XIX, que es duria a terme la coberta de la torre.


El Feliu Añaños Masllovet, l’Antoni Ibáñez Olivares, El Santiago Moya Romero, l’Antoni Uriz, i l’Antonio Mora Vergés, fèiem el dissabte 23 de gener de 2.010, el mateix camí : Teníem del lloc alguna informació :

La primera referència documental de l’església correspon a l’any 1068, constituint una peça essencial en l’estructura d’aquest territori, que tenia la defensa del Bruc com a part integrant del terme del castell de la Guàrdia.





El temple original, del segle XI, responia a una construcció romànica (l’any 1080 es construí el campanar), d’una sola nau.

El seu aspecte actual respon a diverses modificacions portades a terme durant els segles XVII, XVIII i XIX, un exponent de les quals és el coronament del campanar de base quadrada amb coberta de teules vidriades.

Amb la construcció de l’actual temple, d’orientació nord-sud, l’antic absis passà a convertir-se en una capella lateral. De l’arquitectura romànica original es conserven un tram de la volta preabsidial, l’absis amb coberta de quart d’esfera decorat amb un fris de dobles arquets cecs entre lesenes i una finestra de doble esqueixada, i el campanar de torre de dos pisos, de planta quasi bé circular, amb finestres geminades, dividides per columnes amb capitells mensuliformes.

L’edifici de l’actual església , és del segle XVIII; respon a una construcció d’una nau, coberta amb volta de canó, decorada amb esgrafiats renaixentistes de motius geomètrics descoberts l’any 1986, i transepte, damunt del qual s’hi bastí un cimbori de planta quadrada.

Ens havien posat la mel a boca amb la decoració pictòrica, ens parlaven d’unes pintures datades cap al 1300 dins de l’estil del primer gòtic, situades a la part interna de l’absis romànic. Es representa el Crist Majestat, inscrit en una màndorla, al voltant de la qual s’inscriuen les figures del Tetramorf o els símbols dels Evangelistes; separades per una finestra romànica de mig punt, apareixen les escenes de la Coronació i la Dormició de Maria. A la volta preabsidial o arc triomfal hi ha dos registres separats per una decoració purament ornamental: a la banda esquerra, els Reis Mags a cavall; i a la banda dreta, la Visita del Mags a Herodes i la Degollació dels Innocents; la part inferior resta ocupada per una decoració sobre fons groc de formes cúbiques.

Trobem el temple tancat amb pany i forrellat, com el cementiri adjunt, i les nostres trucades a l’edifici annex que sembla la rectoria, reben la callada per resposta.

Possiblement com ho va fer el Josep Salvany i Blanch, busquen un camí per superar el barranc, i poder així recollir imatges de l'església de l'Assumpció de la Marededéu del Bruc.


L’angoixant manca de sacerdots catòlics, alhora que fa sens dubte difícil la transmissió del missatge cristià, provoca de retruc la inaccessibilitat a la major dels temples del nostre país fora de les hores de culte.

L' Antoni Calvo Uribe publicava imatges 

En aquesta tasca de facilitar l’accés al patrimoni històric, els membres laics de les parròquies tenen un important paper a jugar. Per descomptat les administracions públiques; Ajuntaments, Consells Comarcals, [ Vegueries, quan toqui ], Diputaciones Provinciales, Generalitat, Govern d’Espanya,... podrien fer-hi molt, la nostra personal experiència però fa que ens malfien; els governs – en general - son bons per endur-se’n els diners de Catalunya , això està més que demostrat; fer alguna cosa en benefici del país i/o dels seus habitants, encara està per veure.

No serè jo qui els doni un vol de confiança.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2016/11/goigs-lassumpcio-de-la-mare-de-deu-el.html

 Que  la Marededéu i    Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada