dimecres, 9 de juny del 2010

SANT MAGI DE LA BRUFAGANYA.CONCA DE BARBERÀ.TARRAGONA

Entravem en terres de Tarragona, la Irene Tironi, exclamava amb una rialla; ara podem anar a la platja !. estàvem a la comarca de la Conca de Barberà, dins l’antic poble de Rocamora, en el terme Municipal de Pontils, la nostra destinació era el Santuari i antic convent dominicà de Sant Magí de la Brufaganya en un vessant del puig de Creus (924 m), en una vall formada per les serres del Pany i de Brufaganya.

El santuari existia ja el 1234 i fou molt popular a partir del s XIII. Segons una tradició, hi féu penitència sant Magí, un màrtir tarragoní de vida i existència llegendàries. El 1603 el santuari fou cedit als dominicans de Santa Caterina de Barcelona, que hi fundaren un convent de cinc membres, els quals tenien cura del santuari i fomentaren la devoció i el culte del lloc amb la construcció de la capella de les Fonts, al centre de la vall, que, segons tradició, féu brollar sant Magí per calmar la set dels seus perseguidors, - el cartell ‘aigua sense garantia sanitària’ em retornava a la realitat d’un país misèrrim - ; les veïnes capelles de Sant Domènec i la Salut, juntament amb les Coves del Penitent, donaren un nou atractiu al santuari.



El 1703 el mestre general de l'orde Tomàs Ripoll féu construir l'actual església del santuari, de tipus barroc-neoclàssic, amb tres capelles per banda i un petit campanar a cada costat de la façana. El convent fou exclaustrat el 1835.





El santuari continuà com a parròquia de la rodalia, en especial del poblet de Rocamora, i per això és anomenat sovint Sant Magí de Rocamora. És un santuari molt popular, i el seu aplec és el 19 d'agost, dia de Sant Magí.

Durant segles, gent de tot Catalunya (Barcelona, Tarragona, Igualada, Sant Quintí de Mediona, Cervera, Lleida, Maldà, etc) ha anat, entre el 15 i el 19 d'agost, a cercar l'aigua de les Fonts de Sant Magí. Tanmateix, si bé els dies anteriors al 19 d'agost milers de peregrins s'acosten a Sant Magí per cercar aigua amb carros i cotxes i fer-la entrar solemnement a les seves respectives poblacions, el dia que hi va més gent és el 19 d'agost, diada de sant Magí. Aquell dia la gent acudeix, durant tot el dia però sobretot després dels oficis litúrgics de les 10 i les 12, a les fonts a recollir aigua i banyar-se els peus com mana la tradició. També es visita i s'ofrenen ciris a la capella del sant, es reviu la llegenda de l'ermità a les coves i es poden comprar els carquinyolis i altres productes que els artesans ofereixen als visitants. Antigament la gent hi acudia amb carros i es feia un dinar, fent petits focs pertot arreu de la vall.

La nostra visita, que per la seva brevetat podem qualificar ‘ de metge’ ens reafirma en la necessitat de tornar novament, i esmerçar – que cal fer-ho – almenys tot un matí a conèixer l’indret.

© Antonio Mora Vergés

1 comentari:

  1. L'altre aplec a la Brufaganya, que és molt interessant de conèixer, se celebra cada 3r diumenge de setembre. És quan la gent dels pobles del voltant i especialment els de Santa Coloma de Queralt hi fan cap per homenetjar el sant. Actualment l'associació Amics de Sant Magí i el seu entorn (amicssantmagi@tinet.cat) té cura del lloc i hi porta a terme obres de millora gràcies al treball voluntari dels associats.

    ResponElimina