dilluns, 13 de desembre del 2010

SANT CEBRIÀ DE VALLALTA. MARESME

Anàvem la Rosa, la Vicky, la Maria Jesús, la Montserrat, el Pedro i l’Antonio a la trobada que els amics CLDSF havien convocat a Sant Cebrià .

L'origen del lloc és documentat des del 1019, quan s’esmenta l'església de Sancti Cipriani Maritimi en l'acta de restauració de la canònica de Girona.

Novament apareix l’any l 1079, en l'acta de consagració de l'església de Pineda, la denominació en aquest cas és Sancti Cipriani de Valle Alta.

La jurisdicció del terme va pertànyer des de l'inici, com la del terme veí de Sant Iscle, al castell de Montpalau, amb el qual va passar a formar part del vescomtat de Cabrera. Dins aquesta àmplia demarcació va continuar depenent de la batllia de Montpalau, que comprenia també els actuals municipis de Pineda, Calella, Sant Pol, Canet i Sant Iscle de Vallalta. Eclesiàsticament, l'església de Sant Pol va ser sufragània de la de Sant Cebrià fins el 1574.

Sobta trobar aquesta afirmació a la pàgina de l’ajuntament :

La vida a Sant Cebrià va ser un punt i a part fins al 1714. Qualsevol semblança amb el desenvolupament de la vida a la resta del Maresme era una pura il•lusió. Fins aleshores, la parròquia quedava subordinada als dictats d’un condomini europeu en què el braç executor era el Sant Ofici de la Inquisició.

Que el poble fos un quarter de la S.S. catòlica, i que Sant Cebrià, que la tardor del 255 va celebrar un concili a Cartago on va rebutjar l'autoritat del papa, en fos el sant titular, és un misteri del tot insondable.






Ens aturarem a l'església parroquial de Sant Cebrià, bastida el 1577 en estil gòtic tardà (d'una nau i portal emmarcat per dues columnes corínties) edificada damunt una d'anterior, segurament romànica, de la qual resta la part inferior del campanar, ara de torre quadrada. A la cripta – inaccessible per a nosaltres en aquesta ocasió - hi ha els sepulcres de la família dels marquesos de Mansolí (dits també de Montsolís), que tenen una de les cases pairals a Sant Cebrià de Vallalta.



Entre els edificis més notables del poble hi ha la gran masia de Can Coris, prop de l'església, recolliré la imatge d’un dels seus magnífics finestrals renaixentistes.



Feta la feina ens afegirem a la festa Country, on finalment es recolliran 710 joguines.




En el comiat, es convoca al personal per una ballada a Premià per la Marató de TV3, nosaltres – di Déu vol – amb la mateixa intenció, ens afegirem a la ballada de Moià.

Ens desitjàvem tots plegats el millor pel proper Nadal i l’Any Nou.

Que el bon Déu ens escolti des d’aquesta Vall Alta !.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada