La capella de Santa Maria de Durfort, o Dusfort, situada a la punta del turonet, envoltat pel petit cementiri, està separada del nucli de població per una gran plaça; , és un edifici rectangular d'origen romànic, que ha perdut l'absis per reformes posteriors. Té la porta a migdia i un campanar d'espadanya refet més tard; l’església inicialment parroquial, fou primerament sufragània de Conill, fins l’any 1878 en que passà a dependre de Mirambell.
Del petit cementiri des del que hom té una visió perfecta de les terres de l’Alta Anoia, cal remarcar el panteó dels Sugrañes , propietaris de les grans explotacions de teuleria i gres que s’aixequen prop de la carretera de Calaf a Ponts.
Del castell que als segles XII i XIII tingué com a castlans uns cavallers cognominats Durfort, no queda rastre o, més ben dit, cal cercar-lo en el petit grup de cases que en part es degueren fer amb la seva pedra,i que corona el serradet.
El vent i l’aigua ens compliquen la tasca de recollir imatges; ens comença a semblar ‘ habitual’ al Tomàs Irigary Lopez i a l’Antonio Mora Vergés.
Aquí trobareu : histories, relats de sortides , propostes d’excursions, ... que fan referència únicament i exclusiva a Catalunya i/o als territoris de parla catalana. M’interessa i molt conèixer d’altres llocs del món, però en tant que català vinc obligat a escombrar cap a casa, oi ?
dissabte, 9 d’abril del 2011
EL ‘REDUCTE FORT’ DE SANTA MARIA. ALTA ANOIA
Pujàvem al petit poble de Durfort (Durfortis el 1185) o Dusfort, el topònim clarament descriptiu – reducte fort - fa referència a la peculiar orografia del lloc en una elevació del terreny que el feia quasi inexpugnable; enfront es veu Mirambell i les restes del castell de Calonge.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada