Hi ha cases avui en aquest agregat de Bellver de Cerdanya, el que no hi ha des de fa segles és l’ermita que dona nom al lloc.
Se’n troben referències fins al segle XVI, i les minses dades històriques que tenim ens permetrien pensar que fou aixecada a darreries del segle X.
No hi van ser a temps els desamortitzadors corruptes, ni els qui trafiquen amb el patrimoni de tots, Santa Magdalena de Serinyà va desaparèixer engolida per la misèria econòmica que literalment s’ha emportat la gent, i amb ells la vida, d’aquestes terres.
M’agradaria saber més coses de l’Emili Foixonet , al que li han dedicat un carrer a Bellver de Cerdanya, sou pregats de fer-me arribar la informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Aparició de Jesús a Maria Magdalena
L’Isidre RIBOT
CASADESUS , em deixava un comentari ; vaig conèixer personalment l Emili
Foixonet. Quan tenia 8 o 9 anys vivia a Santa Magdalena, ens fascinaven els
germans Foixonet, pujaven a peu des de Bellver, on estiuejaven, i parlaven un
català estrany, afrancesat.
A la canalla ens
feien preguntes i xerraven una estona.
Ens explicaven
coses de l natura i anècdotes.
Recordo que ens
varen regalar un llibret de poesies que encara conservo. I la poesia de Santa Magdalena
manuscrita i no publicada al llibre.
En matèria de Patrimoni històric, les capelles, oratoris, ..., han passat de ser objecte d’atenció i estudi, a l’oblit més clamorós, i el “ coneixement religiós” a considerar-se quasi, un “ vici pervers”.
Darrerament els articles sobre Patrimoni han estat considerats OFENSIUS I/O PERILLOSOS per FACHAVOX que ens ha “ estirat les orelles “, i ens amenaça amb tancar-nos la pàgina. Si això succeís – no deixarem de publicar en llengua catalana -, el nostre infinit agraïment a tots els que ens llegiu o ens heu llegit al llarg d’aquest anys.
El Diumenge 9.6.2024 - i en qualsevol contesa electoral - eviteu triar als “ caïnites “ , fàcils de reconèixer, son els que fan costat als genocidi dels palestins, , els que conreen l’odi a les minories, els que justifiquen la subordinació de les dones, i adhuc la seva mort, els que callen davant de la injustícia, l’explotació, el narcotràfic, el tràfic de persones, --, els que criden contra la pau, la concòrdia , el perdó,....
Que Santa Maria de Magdala, la Magdalena i Sant Antoni de la Sitja, elevin a l’Altíssim la pregaria dels canetencs , amazics, illencs, gitanos, aragonesos, asturians , valencians, bascos, aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits , sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,.. i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.
«A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia»
Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia, aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.
Jo vaig conèixer personalment l Emili Foixonet. Quan tenia 8 o 9 anys vivia a Santa Magdalena, ens fascinaven els germans Foixonet, pujaven a peu des de Bellver, on estiuejeven, i parlaven un català extrany, afrancesat. A la canalla ens feien preguntes i xerraven una estona. Ens explicaven coses de l natura i anècdotes. Recordo que ens varen regalar un llibret de poesies que encara conservo. I la poesia de Santa Magdalena manuscrita i no publicada al llibre.
ResponEliminaJo també conservo un llibre de poemes que va dedicar a la meva tieta.
ResponElimina