El Tomàs irigaray Lopez i la Carmen Toledo Cañadas , ens envien en aquesta ocasió la crònica de la caminada que des de Sant Joan de les Abadesses, els portava fins a l’anomenada Torre Atalaia de Sant Antoni. Els escassos 1,5 quilometres d’aquest itinerari que comença a la plaça Torres i Bages, davant de l'absis del monestir de Sant Joan de les Abadesses, i mena fins al puig d'en Folris, permet alhora que contemplar la capella, o ermita de Sant Antoni de Pàdua, tenir una àmplia vista panoràmica de la serra Cavallera, Puig Estela, Taga i Sant Armand; més a l'oest veurem el Pedraforca i la Serra de Cadí i en primer terme la vall de Ter fins Ribamala.
La història ens explica que vers l’any 1470 l'abat Miquel Isalguer, fill de Sant Joan, i doctor en lleis, féu construir en aquest punt unes defenses amb motiu de la guerra contra Joan II; que l'any 1484 esdevingué fortí i refugi de la resistència al setge francès sobre la ciutat durant tres mesos.
La Capella fou bastida l’any 1635, hi hagué en aquella època una gran devoció al sant, en son testimoni juntament amb aquesta de la Vila de Sant Joan, les capelles de Ripoll, Camprodon i Ribes. Destruïda diverses vegades, una d'elles l'any 1837, durant el setge dels carlins a la vila de Sant Joan, l’edifici s’ha tornar a reedificar de cap i de nou, l’actual està datada l'any 1852.
L'estructura de l'església és d'una sola nau amb cor i cambril. L'any 1858, Josep Pagès, va realitzar el retaule i es va col•locar en una fornícula central la imatge del sant, realitzada a Olot, la fornícula superior d'aquest retaule es va destinar a una madona actualment perduda.
Ha estat restaurada fa pocs any, al costat s’aixeca una edificació dedicada a hostatgeria o casa d'ermitans, i prop seu s'ha bastit una alta torre quadrada, que permet contemplar la panoràmica que esmentàvem suara, oculta avui pel bosc de pins.
El diumenge més proper al 13 de juny s'hi celebra un aplec.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada