divendres, 24 de febrer del 2012

CAU FALUGA. EL REFUGI DELS RUSIÑOL. MANLLEU. OSONA . CATALUNYA

Defenso, atesa la personalitat del que li va donar aquest nom, Santiago Rusiñol Prats, un significat del tot planer; vegeu l’entrada 2 , faluga, del diccionari de d’Institut d’estudis catalans : Persona o animal petit i bellugadís; cast. ardilla, pulguillas. «Aquest noiet corre com una faluga» , «Es una faluga: es fica a tot arreu». En relació a cau ; Amagatall en general; lloc privat on s'habita o es fa alguna cosa; cast. madriguera, escondrijo.


N’he vist força de ‘cases de l’amo’, tenen generalment una relació amb el tamany de la Colonia, i amb les proporcions de la ‘Casa del Senyor’; l’església del nucli fabril, en la que de vegades quasi de manera blasfema, es reivindica no tant a Déu o a una advocació religiosa, sinó clarament a la vanitat dels que li aixecaven un temple.


No és certament el cas de la Colònia Rusiñol on hi havia un petit nombre d’habitatges pels obrers, l’escola i al seu costat, en un dels extrems del tancament perimetral, un edifici religiós, la Capella de Sant Joan Baptista, retratada el juny de l'any 2006. Pocs mesos després, a la tardor la capella va ser enderrocada degut al mal estat de conservació en que es trobava.


Rebia la imatge, i la informació del MUSEU INDUSTRIAL DEL TER :
Passeig del Ter, 2 - 08560 Manlleu
T +34 93 851 51 76 _ F +34 93 851 27 35
www.mitmanlleu.org

Volem deixar constància del nostre agraïment, tant a la Institució com al Tècnic de patrimoni , PERE CASAS TRABAL.

rebia una imatge de l’Arxiu Gavin- 11-V-1969 - en la que s’aprecia una entrada a la zona de l’absis, això ens permet suposar que en aquell moment no estava ja dedicada a l’activitat religiosa


El nostre agraïment al Josep Sansalvador de l'Arxiu Gavin del Monestir de les Avellanes.

http://arxiugavin.wordpress.com/
http://monestiravellanes.wordpress.com/
http://www.monestirdelesavellanes.com/

Discrepo doncs obertament d’una afirmació que per efecte del copiar/pegar ha adquirit quasi força de llei :

El Cau Faluga segueix el model de “torre de l’amo”, tan comú a les colònies industrials catalanes del final del segle XIX. Es tracta d’un edifici d’estil premodernista de tres pisos i planta quadrangular, dins el qual cal destacar la llar de foc, de grans dimensions, esculpida per Enric Clarassó entre els anys 1893 i 1895.



En el mateix text, de forma explicita trobem arguments que reforcen la tesis que la casa era l’indret on trobaven aixopluc Santiago i Albert Rusiñol Prats, per desenvolupar les seves activitats i aptituds.

El Cau Faluga data de l’any 1890. Durant molts anys esdevindrà no només la residència de la família Rusiñol, sinó que també acollirà actes literaris, serà la seu on l’artista Santiago Rusiñol organitzarà estades amb els seus amics, Ramon Casas i Enric Clarassó, i on el seu germà Albert mantindrà reunions i contactes rellevants a causa de la seva condició d’industrial i polític de prestigi.

Us deixo un enllaç : Parlant de Santiago Rusiñol. - Anècdotes.

S’insisteix per la ploma de Josep Pla Casadevall, en la condició d’hereu de Can Faluga, que el pintor i escriptor va tenir sempre a Manlleu.

Un altre enllaç del màxim interès : http://www.caufaluga.com/catala/historia.html

Aquí podreu visionar un vídeo que us permetrà fer-vos una idea de la tasca de recuperació del Cau Faluga, que únicament podem qualificar de gegantina.


Esperem tenir properament, ocasió com Santiago i Albert Rusiñol Prats , de sentir-nos a casa, quan ens aturem a recuperar forces al Cau Faluga.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada