dilluns, 7 d’octubre del 2013

CAPELLA DE LA MAREDEDÉU DEL ROSER DE FERRERES D’OLVAN. EL BERGUEDÀ JUSSÀ.

Veníem de l’Ajuntament d’Olvan, on m’havien atès de forma exquisida; anàvem el Josep Olivé Escarré , i l’Antonio Mora Vergés, a la casa de Ferreres, on voliem retratar la capella de la Mare de Déu del Roser, datada l’any 1770.

De la conversa que mantenien amb els propietaris sortien altres ‘elements d’interès’, que retrataríem desprès de recollir les imatges d’aquesta senzilla Capella, de tipologia ‘trentina’, planta rectangular, coberta a dues vessants, i amb la façana orientada a migdia.

A la façana principal hi ha la porta d'accés, allindada amb la data 1770 de la construcció de l'edifici,i dues petites obertures per il•luminar l'interior de l'església, un òcul i una finestra rectangular: la teulada és coronada per un petit campanar d'espadanya d'una sola obertura.

El Josep Maria Gavín i Barceló , ens havia precedit en almenys dues ocasions , l’ any 1967 en que es data la fotografia de l’exterior



I, el 20-III-1983 en que s’obtenia la imatge del magnífic interior, en el que veiem – des de l’entrada - la figura de la Marededéu del Roser presidint; a la seva esquerra una imatge del Sagrat Cor de Jesús, i a la dreta una imatge de Sant Josep.



L’advocació de la Marededéu del Roser va ser instituïda pel Sant Pare Gregori XIII (1.502-1585), i el seu culte es va estendre arreu de la cristiandat.



Xerràvem amb els propietaris d’aquesta particular devoció, i els explicàvem alguns dels llocs on l’havíem trobada, com Gósol, i ens explicaven que Mn. Ramon Anglerill Vilar, rector d’aquella població, havia nascut en aquesta casa de Ferreres d’Olvan , el 10 de gener de 1938, essent ordenat sacerdot l’any 1962.

Diem en català que ‘el món és un mocador’, i que ‘els homes es troben i les muntanyes no ‘; els agraíem la seva amabilitat, i adquiríem el compromís de fer-los arribar la nostra crònica, i les imatges que havia recollit el Josep Maria Gavín i Barceló.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada