dissabte, 1 de març del 2014

LA CASA ‘BLAVA’ DE L’OCTAVI SERINYANA RUBÍES A CADAQUÉS. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA

A Cadaqués es fa difícil escollir un objectiu per retratar, em decidia per la casa amb tres plantes i golfes – on predomina el color blau - que l’Octavi Seriñana o Serinyana Rubíes, encarregava construir en la primera dècada del segle XX, a l’arquitecte Salvador Sellés Baró.

La seva notable façana no és rectilínia, crea una curvatura seguint el traçant del carreró de la Caseta. Aquest topònim urbà és originat pel magatzem de la mateixa casa, edificació de planta baixa a l'altra costat del carreró, entre la casa i la Riba, a un nivell més baix.


L'existència del magatzem és una de les singularitats a destacar del projecte de l'arquitecte Salvador Sellés Baró. Aquest cos exempt es comunica amb la residència mitjançant la terrassa emplaçada al seu damunt, que es converteix en un esplèndid mirador sobre la badia de Cadaqués. Des de la terrassa, una escala i un pont sobre el carreró dóna accés directament al primer pis, per l'obertura central de la façana.

Llegia que l'interior de la casa ha mantingut a totes les plantes pràcticament l'estructura, compartimentació i decoració originals. Cal esmentar els nombrosos arrimadors de rajoles vidriades, la fusteria amb relleus, el motlluratge i pintura dels sostres, el variat mosaic (hidràulic) dels sols, els aplics de l'enllumenat i alguns mobles. Cal destacar, també, el tram interior de l'escala central. La porta amb vitrall de colors i fusta tallada, l'enreixat de la barana i l'arrimador policrom de ceràmica. A destacar també l'estructura interior de les àmplies golfes que incorporen els dos torricons i on és visible el complexa embigat que es recolza en part sobre les arcades. Arreu de l'edifici hi ha un predomini gairebé absolut del color blau cel (rajoles llisos amb relleus florals monocromes o combinat amb el blanc, balustres, portes i finestres, sostres, etc). En aquesta façana hi destaca la decoració de ceràmica vidriada, blau cel; els frisos, balustrades i emmarcaments de les obertures i, els elements de forja de reixes i balconades. Aquesta combinació forja i ceràmica blava és present a la balustrada del port esmentat. La coberta, molt vistent per les pendents pronunciades i llur variació, és de teula plana vidriada d'un color ataronjat molt lluent. Aquesta irregularitat és característica del modernisme, formada per faldons amb diferents inclinacions. Dos torricons s'enlairen, un a cada extrem, i configuren la singularitat volumètrica del conjunt; llurs teulats tenen vessant doble i amb diferent orientació, i són coronats per elements metàl•lics ornamentals.

El cens de Cadaqués era l’any 1910 de 1558 ànimes, i a darreries del 2013 de 2.938 habitants; en aquest període temps s’ha crescut NOMÉS en quantitat. Aquest fet és generalitzable a tota Catalunya, però té en aquests indrets recollits i emblemàtics, una constatació més evident.

Sou pregats de dir-hi la vostra a l’email coneixercatalunya@gmail.com

1 comentari: