Em costava trobar l’accés al barri dit de la Guia, destinat originàriament a residencia dels treballadors del ferrocarril.
Cercava l’església i/o santuari de la Marededéu de la Guia, que se’ns fa visible quan entrem a Manresa, situat en una elevació a la nostra esquerra , un xic abans de l’estació, a l’alçada quasi del mal dit Pont Vell.
La descripció ‘tècnica ‘ ens diu ; edifici d'una sola nau, coberta amb una teulada a doble vessant i una volta d'obra. La decoració és molt senzilla; solament presenta una motllura de guix que recorre tota la part alta de l'edifici.
A ponent hi ha la porta, de mig punt, obrada amb grosses dovelles, i amb arquivoltes en degradació. A la part superior de la façana s'obre un ull de bou emmarcat amb dovelles. Corona aquest mur oest una creu de pedra. Dues finestres, de mig punt, s'obren a cada cantó de l'edifici, i un petit campanar d'espadanya s'alça en el mur d'orient.
L'aparell - amb clares connotacions amb les construccions ferroviàries - és obrat amb pedres arenoses unides amb argamassa. A les cantoneres i a la part baixa de l'edifici hi ha carreus encoixinats que donen més solidesa a la construcció.
Llegia que el presbiteri està lleugerament enlairat, i en ell es troba la imatge de la Marededéu de la Guia.
Altar de la Capella de Nostra Senyora de la Guia, als anys 60. (Cedida per Francisco Javier Aguilar).
https://algunsgoigs.blogspot.com.es/2013/10/goigs-la-mare-de-deu-de-la-guia-manresa.html
La primera construcció s’alçava donant compliment al l testament de na Magdalena, muller d'Antoni Bastardes(16 -XI-1503), en el qual expressa la seva voluntat que es construeixi un oratori vora el riu Cardener. Un document del 27-VII-1551 testimonia que la capella estava construïda i era coneguda amb el nom de "capella o oratori de na Bastardes".
La construcció del ferrocarril Barna-Saragossa motivava l'enderrocament de l'antiga capella i la construcció d'una de nova, la segona, que fou beneïda el 24-VII-1862.
L’actual capella , la tercera, s'inaugurava el 12-III-1922, ja que les obres en les instal•lacions ferroviàries feien necessari enderrocar l’anterior.
No té segons les dades de l’Arxiprestat de Manresa un culte regular.
Goigs de la Mare de Déu de la Guia de Manresa:
ResponEliminahttp://algunsgoigs.blogspot.com.es/2013/10/goigs-la-mare-de-deu-de-la-guia-manresa.html