Retratava el conjunt que composen el Mas Rovirola i la capella de la marededéu del Remei; del primer ens diu la descripció tècnica que és una construcció popular amb murs de pedra. L'edifici inicial es basa en una estructura interna de tres crugies, coberta de dues pendents. Carreus de pedra que emmarquen les obertures. Les finestres presenten rapissa emmotllurada. Només és conserva l’gnòmon del rellotge de sol , però no dissortadament les pintures de caire popular de principis de segle XX.
Al costat de la masia hi ha la capella de nau única rectangular amb absidiola semicircular. La façana principal presenta porta amb carreus i llinda de pedra i ulls de bou. Es conserva el campanar d'espadanya. En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes contra el Govern de la II República Espanyola, va servir com a quadra d’animals.
No podia albirar el fresc de l’absis, obra de Benet Casabó (1881- 1953), que representa les noces de Canà de Galilea.
El mas fou reedificat l'any 1605 per Jeroni Rovirola i Ros, segons consta en la llinda de la porta forana. Un altre Jeroni Rovira, prevere, segons consta a la llinda de la porta de la capella va fer-la aixecar l’any 1735. La capella fou restaurada a principis de segle XX (no consta en l'arxiu parroquial de Cassà la data de la seva fundació). Es dedicada a Nostra Senyora del Remei, del veïnat de Sangosta. De temps immemorial, pertany a la família Ros de Riudellots de la Selva. És molt tradicional l'Aplec del Remei que els veïns de Cassà i voltants celebren el mes d'octubre.
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada