dimarts, 10 de febrer del 2015

SANTUARI DE SANTA QUITERIA., VILANOVA DEL VALLÈS

Retratava al Josep Olivé Escarré (  Sant Llorenç Savall , 2 de maig de 1926 - Castellar del Vallès , 6 de maig de 2019)  davant de la façana del Santuari de Santa Quiteria, a Vilanova del Vallès.


La descripció tècnica ens diu ; edifici d'una sola nau amb dos trams. Coberta amb volta apuntada. A l'esquerra té dues capelles laterals cobertes amb volta de creueria i sostingudes per mènsules figurades. A la dreta hi ha la capella de la mare de Déu, que està formada per dos trams i està coberta amb una volta-cúpula amb llanternes. El cor té balustrada i la volta de sota és de llunetes. El campanar és romànic llombard a la zona inferior i amb obertures d'arc apuntat a la zona superior. Resta coronat per una balustrada de maó. La portada té dues pilastres amb capitells, en el frontó hi ha una fornícula amb la imatge de Santa Quitèria i al seu damunt hi ha l'escut amb l'anagrama de Jesucrist i Maria i la data de 1645 gravada.


A l’esquerra d’aquesta façana hi ha l’accés al fossar.



La tradició explica que la santa es va amagar dels seus perseguidors a la soca buida d’un arbre, i que va demanar a un pastor que ho va veure, que si li demanaven per ella, digues que no l’havia vista, el pastor però, malgrat negar-ho amb el cap, va indicar amb la ma l’indret on estava Quiteria, en ser presa els gossos del pastor van embogir i mossegar al pastor, que va caure de genolls demanant l’ajut i el perdó de la santa, que alhora que el perdonava li va manar rentar-se les ferides en un cabal d’aigua que va fer brollar en aquell lloc.


L’advocació de la santa a Vilanova del Vallès, està vinculada amb el mal de ràbia que va amenaçar a la població , que va realitzar uns vots de prometença per lliurar-se de la malaltia.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2021/05/goigs-santa-quiteria-vilanova-del.html

Joan Estorch Salamó, retratava  abans de 1936, Vista general d'una església a Vilanova de la Roca i dues persones al camí. Fins a l'any 1984, el terme estava dividit entre la Roca i Montornès, això en ocasions fa difícil trobar dades del Patrimoni històric. 


https://www.bnc.cat/layout/set/print/El-Blog-de-la-BC/Apunts-sobre-la-fotografia-i-la-reproduccio-de-documents-II-.-Els-Estorch-una-saga-de-fotografs

No hem quedava tant clar que la imatge Vista general de l'església de Vilanova del Vallès, correspongui també a Sant Esteve i Santa Quiteria, ens agradarà tenir-ne confirmació en el seu cas a l'email castellardiari@gmail.com 



Que  Sant Esteve, Santa Quiteria i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels  , amazcis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada