Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i alguns son hores ara, només un trist record.
Demanava l’ajuda de les administracions ‘responsables’, dels ciutadans particulars, dels Ateneus, dels Casals de Cultura, de grups de recerca, dels Arxius Històrics, de ....
I, em sobtava – malgrat els meus 64 years old sóc una ànima càndida – la resposta per exemple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell.
Benvolgut,
En el moment actual a la comarca de l’Alt Urgell no disposem de dades ni de llistats que puguin satisfer la vostra sol•licitud. Per poder disposar d’un mínim d’informació sobre el nombre, la ubicació, la pervivència, la cronologia i els arquitectes o mestres d’obres de les escoles de la comarca anteriors a la Guerra Civil caldria endegar pràcticament des de zero un projecte de recerca d’arxiu i sobre el terreny que, actualment, no tenim constància que ningú estigui desenvolupant. Em sap greu no poder atendre la seva petició per aquesta mancança del coneixement històric.
Pensava que em trobaria al retratar la façana de l’escola Ginés Pere Antón i Forns; la descripció ‘tècnica’ ens diu ; es tracta d'un edifici entre mitgeres, que consta d'una planta baixa i un pis amb coberta a dues vessants. S'aprecia una façana de composició simètrica amb un cos central que sobresurt i un capcer de perfil sinuós; una finestra d'ull de bou i una altra amb una exagerada dovella a la clau, així com un portal d'entrada amb coronament molt ornamentat. La resta de la façana té fileres de finestres de la mateixa forma, totes alineades. També es constat un ràfec als cossos laterals.
Llegia que el projecte presentat l’abril de 1918, era del Jeroni Martorell i Terrats (Barcelona, 1876 - 1951), dada que llevat d’error no consta a : http://www.diba.cat/web/spal/cataleg-fons-jmt
Us deixo un enllaç molt interessant :
http://www.granollers.cat/arxiu/construcci%C3%B3-del-grup-escolar-pereanton
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com , recuperar la " memòria històrica " de Catalunya és tasca de tots.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada