El nom de lloc està format per la contracció de Sant Pere, sant titular de la parròquia, i d’Or, antigament documentat (rio de) Auri (segle X) ‘riu, riera, d’or’, potser perquè se n’hi trobava. És una autèntica raresa, aquesta contracció en la toponímia catalana, no trobem SANTFECOD – per Sant Feliu de Codines -, ni SANTFRUBA – per Sant Fruitós de Bages - , ... en la llengua catalana,trobem fer borbolls ‘ parlar atropelladament, alterant les paraules ‘; potser en el passat algun sàtrapa, patia aquest ‘problema’ i és aquesta la raó autèntica del nom ?.
De la biografia del Sant trobava : Es creu que sant Isidre fou un camperol castellà, de les rodalies de Madrid, que visqué entre els segles XI i XII. Aquest sant és representat en relació a un miracle llegendari que se li atribueix: un pagès que, mentre prega, veu com uns àngels li llauren el camp amb l'ajuda dels bous..
La devoció a Sant Isidre nasqué a Madrid al segle XVI, canonitzat l'any 1622 per Gregori XV, bona part de la pagesia catalana - per influència dels pagesos del Pla de Barcelona - l'adoptà com a protector a finals del segle XVI, primer terç del XVII.
A finals del segle XVII gairebé era objecte de culte a totes les esglésies de Catalunya, on es va convertir en el patró de la pagesia. Ja aleshores a Santpedor es fundà la Confraria de Sant Isidre, a la qual s'agremià bona part de la població, donat que la majoria eren pagesos.
Al segle XVIII ja existia un carrer que portava el nom de Sant Isidre- que és l'actual carrer -, i que antigament era conegut pel carrer dels Jueus.
L'any 1960, , en ple franquisme, fou nomenat patró dels agricultors espanyols per Joan XXIII.
El fet que Madrid s’associï més amb la corrupció, el nepotisme , la intolerància, i tot allò que té de negatiu l’activitat política, afegit a la trajectòria erràtica de l’Església Catòlica Reformada Espanyola, que fa costat al PP, ha comportat una caiguda de la ‘popularitat’ del sant, al que altrament, pel fet que resa mentre uns àngels li fan la feina, hom el considera patró dels dropos
La pregunta però era : Hi havia una Capella de Sant Isidre, al carrer de Sant Isidre, de Sant Pere d’or, dit ara SANTPEDOR ?.
Començava amb el coneixercatalunya.blogspot.com [ 3.253 entrades ] publicant també a relatsencatala.cat [ 4965 relats, 1.705.210 lectures ] , més tard per separar opinió i dades ( com si fos tan senzill, oi ? ) vindria totsonpuntsdevista.blogspot.com [ 2.726 entrades ] , i finalment acabaria fent-me càrrec de http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/ [ 2.336 entrades ], segons el Google 2.002.492 views en aquest cas, i 7.650.870 views en els altres, caldria afegir aquí també http://www.guimera.info/wordpress/coneixer/ , i les col•laboracions amb la premsa digital http://www.naciodigital.cat/manresainfo/noticies/105/divulgar/bages , i http://www.bergactual.com/2015/03/22/escola-mestre-andreu-sant-joan-de-les-abadesses-el-ripolles com a mostra.
Pretenia publicar al coneixercatalunya.blogspot.com NOMÉS quan tingues TOTES LES DADES, això ha provocat però, el creixement de totsonpuntsdevista.blogspot.com i http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es
Així quan el Ferran Aguilera Puentes, Regidor de patrimoni cultural de Santpedor, en relació al post http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2012/12/hi-havia-una-capella-de-sant-isidre.html em deia ;
Benvolgut Antoni,
En resposta a la seva instància a l'Ajuntament en què demaneu si hi havia en el passat alguna capella dedicada a Sant Isidre a Santpedor, li faig saber que no hi ha constància de cap capella a aquest sant fora de l'església parroquial.
Curiosament, en l'actualitat sí hi ha una capelleta mural amb una imatge del sant en una façana del Carrer de Sant Isidre, és de construcció recent, feta en ser remodelada una façana, sense base històrica.
La fotografia que es veu al bloc totsonpuntsdevista.blogspot.com que sembla la pervivència d'una antiga capella en una casa privada és una composició arquitectònica casual.
Salutacions.
Decidia publicar-ho també al coneixercatalunya.blogspot.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada