diumenge, 31 de juliol del 2016

IN MEMORIAN DE L’ESCOLA MUNICIPAL D’OLZINELLES ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA . VALLÈS ORIENTAL. CATALUNYA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

En relació a l'escola Municipal d'Olzinelles. avui inclosa dins el terme de Sant Celoni, trobava un treball molt interessant de Mossèn Ernest Zaragoza Pascual :


http://www.icatm.net/bibliotecabalmes/sites/default/files/public/analecta/AST_78-79/AST_78-79_47.pdf

pàgina 29 :

El segle XX comença amb la visita el 2 de gener de 1900, feta pel prevere delegat episcopal mossèn Joan Olià.85 La següent visita la passà el cardenal Casañas el 8 d’agost de 1906. Tenim les respostes al qüestionari previ, donades pel rector mossèn Manuel Xaus i Vidal, de 37 anys, que diu que l’estat del temple «es altamente satisfactorio» i que els oratoris de Can Valls i Ca l’Alzina estan bé. Les parròquies d’Olzinelles i Vilardell tenen 23 focs, amb 156 ànimes, 98 de les quals de comunió, i tothom compleix el precepte pasqual.

Ara hi ha «escuela municipal de ambos sexos, concurriendo a ella unos 20 alumnos».

Hi havia 156 feligresos.

Pàgina 30
:

el 1928 el rector vivia amb una tia seva de 50 anys, celebrava dues misses els diumenges i festes de precepte, en les quals predicava, i una els dies ordinaris a les 8 del matí; i visitava cada setmana l’escola.

Pàgina 61 :

Can Caseta. Situada a cent metres del temple parroquial en direcció a Vallgorguina, el nom li ve del fet de ser un casa petita. Existia ja al segle XVIII. Al seu costat, des d’abans del 1896 i fins al 1967, hi va funcionar l’escola municipal, al damunt de la qual hi havia la casa de la mestra. La propietat s’amplià quan el seu amo, Josep Domènec, es casà amb la pubilla de Can Plana d’Olzinelles, i encara més quan el 1905 la pubilla Rosa Domènech es casà amb Pere Ginestar, moliner de Vilardell.


Pàgs, 110, 111, 112, 113, parla de l’escola Municipal, en un petit local annex a la masia de Can Caseta

Ens agradarà rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com una imatge de Can Caseta i si existeix encara de l’edifici de l’escola.

Està clar – almenys per a mi però - que la dictadura franquista no portava l’educació i la cultura fins a les terres del Vallès Oriental, oi?.

No seria una despesa excessiva confegir un panell informatiu per posar-lo en aquest edificis explicant que servien com escola en el període ---- . ----, això ultra ajudar a la recuperació d ela memòria històrica, esvairia els ‘dubtes’ sobre la ‘catalanitat’ dels funcionaris i/o politics dels nostres consistoris. Als catalans, com a la dona del Cèsar se’ls demana que siguin honestos , i que ho semblin

Hem recuperat a https://issuu.com/1coneixercatalunya imatges de més de 975 edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, època que no es pot relacionar ni amb l’educació ni amb la cultura ; insistim tossudament en que ens cal l’ajut de TOTHOM per recuperar la memòria històrica, el pas del temps ens juga a la contra, i la Democraciola que s’instituïa l’any 1978, no ha fet res per evitar-ho.

Fem la tasca de recollida d’imatges amb recursos propis – escassos com us podeu imaginar, quan es viu només d’una pensió pública del GOBIERNO DEL REINO DE ESPANA- per aquesta raó, m’ ’adreço principalment a la ciutadania per recavar la seva col•laboració en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, agrairé la tramesa d’imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts

Us insistim - des del respecte - que passeu de l’admiració a la col•laboració, Catalunya us en deurà una, recordeu sempre que l’infern està empedrat de bones intencions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada