diumenge, 28 d’agost del 2016

IN MEMORIAM DE L’ESGLÉSIA DE SANT MIQUEL ARCÀNGEL DE MONT-ROIG. EL CAMP JUSSÀ DE TARRAGONA

Retratava l’edifici de la que fou església Parroquial de Mont-roig, advocada a Sant Miquel Arcàngel, llegia que va ser edificada després de la Reconquesta, a finals del segle XII, el culte està documentat a l'Arquebisbat de Tarragona des de l'any 1091.



La mal dita ‘Església Vella’ – avui acull el el Centre Miró - ha patit moltes vicissituds, i diverses ampliacions, en ocasió de la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II Republicà es van cremar tots els altars.

L’església ‘nova’ que s’aixecava amb els ‘diners d’Amèrica’, va patir l’aturada de la seva construcció l'any 1835, coincidint amb la desamortització de Mendizábal, amb la que el REINO DE ESPAÑA pretenia – una vegada més – corregir els excessos de l’estultícia i la corrupció de les seves elits politiques. L’any 1942 es va reemprendre la construcció, la crònica recull que fou gràcies a l'ajuda de Mn. Mn. Gaietà Ivern Orpinell, ( La Pobla de Montornès , 1876 ), i afegim nosaltres que per pagar els ‘serveis’ que l’església havia fet pel Glorioso Alzamiento Nacional, amb la carta promoguda pel Cardenal Primado , Isidre Gomà i Tomàs (la Riba, Alt Camp, 19 d'agost de 1869 - Toledo, 22 d'agost de 1940), que portaria a l’exili i a la mort a l’Arquebisbe de Tarragona i Cardenal de l’església catòlica romana, Francesc d’Assís Vidal i Barraquer (Cambrils, Baix Camp, 3 d’octubre de 1868 – Friburg, Suïssa, 13 de setembre de 1943). Que tant el promotor d’aquella infàmia, com el seu màxim opositor, fossin tarragonins, palesa clarament que també entre nosaltres hi ha de tot, oi?.

L'any 1947 es va celebrar la primera missa a l'altar major, tot i que l'església restava inacabada, i el 1962 es van iniciar les pintures al fresc del seu interior per Jaume Minguell i Miret (Tàrrega, 1922 - 1991). Aquestes pintures mostren diversos paisatges bíblics i la realitat social de l'època.

l'edifici de l’església ‘ vella’ va passar a ser sala parroquial i centre cultural, i acull avui la seu del Centre Miró.


No trobava cap dada de la casa situada al davant del campanar de la que agrairem ens feu saber a l'email coneixercatalunya@gmail.com quan es va fer, qui en vas ser el promotor i qui el mestre d'obres i/o arquitecte. El Valentí Pons Toujouse, autor del bloc MODERNISME http://vptmod.blogspot.com.es/ defensa l'autoria de Domènec Sugrañes i Gras, també escrit Domènech Sugranyes, (Reus, 12 de desembre de 1878 - Barcelona, 9 d'agost de 1938)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada