dijous, 29 de setembre del 2016

ESGLÉSIA DE SANT MIQUEL DE VALLMANYA. TORDERA. EL MARESME SOBIRÀ.

Feia anys que li ‘tenia ganes’ a l’església de l’Arcàngel Sant Miquel de Vallmanya, etimològicament del llatí valle magna, ‘vall gran’, al terme de Tordera, a la comarca del Maresme sobirà.

La descripció de patrimoni Gencat ens diu que es troba al quilòmetre 5 sortint de Tordera cap a Hortsavinyà pel carrer de Vallmanya o d'Immaculada. És el centre del veïnat de Vallmanya, compost per una església i la casa del sagristà, al voltant de les quals s'hi troba el cementiri. El conjunt mira cap al cim amb una esplanada al davant, des del qual es divisa tota la Vall de la Riera de Vallmanya fins als contraforts del Montnegre. Aquesta petita església s'albira entre el paisatge, amb el campanar de dos cossos de torre quadrada, més antic, que fa costat per simetria entre l'habitatge del sagristà a l'esquerra i la senzilla façana emblanquinada de la capella.




Vitrall de l'arcàngel Sant Miquel, d'Antoni Gaudí / MNAC . Procedent de la capella del mas Pujades de Vallgorguina

En el 1315 se l'anomena com Sancti Michaelis de Vallemagna, en l'acte de presentació d'homenatge fet per Galceran de Camós a favor de Guillem, bisbe de Girona, per les dècimes d'aquesta parròquia.

En el 1362 passa a pertànyer a la seu de Girona, com pot veure's en el "llibre verd" del capítol de la catedral de Girona.

Des de 1965 és sufragània de l’església de Santa Eulàlia i Sant Llop d’Hortsavinyà, saquejada en els dies foscos que seguien a la SEDICIÓ dels militars feixistes encapçalats ep, general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, quan es cremaren tots els objectes de culte, entre ells la imatge de Santa Eulàlia, i es salvà la de Sant Llop en poder ser amagada pels amos del veí hostal. L'interior restaurat es troba actualment molt ben cuidat.

http://www.festacatalunya.cat/articles-mostra-7127-cat-sant_miquel_de_vallmanya.htm

http://mitologiacatalans.blogspot.com/2014/03/lultim-llop-del-montnegre.html

Tinc la sensació de que ambdós temples, Sant Llop d’Hortsavinyà, i Sant Miquel de Vallmanya, més enllà de la seva ‘qualificació’ per l’església catòlica, tenen en el millor dels casos un culte esporàdic, més lligat a la tradició que a la pràctica regular de la fe cristiana.

http://www.tordera.cat/document.php?id=5628

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada