dimecres, 14 de desembre del 2016

EL MIL•LIARI DE COLOMERS. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

Ens diu l’enciclopèdia en relació al mil•liari , columneta posada pels romans en les vies de comunicació més importants per assenyalar la distància en milles existent entre el lloc concret i la ciutat de Roma (o qualsevol ciutat important de l’Imperi).

La inscripció columnària solia recordar també el nom de l’emperador i del magistrat que havien construït o restaurat la via. Un mil•liari ( miliarium aureum ), erigit al fòrum de Roma per August l’any 20 aC, marcava el centre ideal de totes les carreteres de l’Imperi. Als Països Catalans han estat trobats diversos mil•liaris, sobretot a la part central del Principat i al nord del País Valencià. La majoria corresponen a la Via Augusta (a Sarrià de Ter, Palau-sacosta, Arenys, Vilassar, Barcelona, Castellet del Penedès, Traiguera, les Coves de Vinromà, Borriol, Xilxes, València); també n'hi ha que corresponen a altres vies, com la transversal per Lleida (Lleida, Almacelles), o a altres de secundàries, com la de Vic a Barcelona, pel Moianès (Santa Eulàlia de Ronçana) o pel Congost (Centelles). Pertanyen a diverses èpoques, des dels volts del 120 aC (Santa Eulàlia de Ronçana, Tona, Lleida) fins passada la meitat del s IV (Castellet), amb predomini dels del s III dC.

El de Colomers a l’Empordanet està datat al segle I Dc


El sostre demogràfic s’assolia l’any 1857 amb 553 ànimes, es tancava l’any 2014 amb 195 habitants censats. Això quan passejàvem pel poble l’11.11.2016 , se’ns presentava com una evidència dolorosa.

Si Catalunya assoleix algun dia la llibertat nacional, caldrà AMB URGÈNCIA fer politiques per equilibrar demograficament aquest país.

Curiosament persones nascudes fora de Catalunya, venen a gaudir d’aquests espais magnífics, que els aborígens han hagut de deixar com a conseqüència d’una política econòmica de tot irracional.

Els romans sabien bé el que feien.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada