Aquí trobareu : histories, relats de sortides , propostes d’excursions, ... que fan referència únicament i exclusiva a Catalunya i/o als territoris de parla catalana. M’interessa i molt conèixer d’altres llocs del món, però en tant que català vinc obligat a escombrar cap a casa, oi ?
dijous, 16 de febrer del 2017
IN MEMORIAM DE L’EDIFICI DE L’ESCOLA LESTONNAC DE CARDEDEU ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA. FARINERA ‘ LA DOLORES’. VALLÈS ORIENTAL.
El Valentí Pons Toujouse, autor del blog MODERNISME http://vptmod.blogspot.com.es/ , al que devem un bon nombre de ‘troballes’ d’edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, em feia arriba una imatge de l’edifici que havia acollit la primera ESCOLA LESTONNAC DE CARDEDEU
http://www.santamariacardedeu.com/index2.php?cat=maria
La primera comunitat es va establir a Cardedeu l'any 1919 a l'edifici de la que havia estat la Farinera, “La Dolores”. Allà estigué instal•lada l'escola fins l'any 1941.
No teníem cap dada ni del promotor, ni de l’autor d’aquest edifici, d’ambdós ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Seguidament la comunitat i l'escola es traslladaren al Mas del Pla, on es continuà la seva tasca, ampliant els nivells de formació, Parvulari i estudis de Batxillerat Elemental, que suspengué a partir de l'any 1968. El Col•legi deixà d'impartir els estudis d'Ensenyança Primària l'any 1976 i el Parvulari continuà fins el 1995. Durant tots aquests anys molta gent de Cardedeu ha estat formada a les seves aules.
Actualment la Comunitat està formada per germanes que per la seva edat o salut no poden realitzar tasques docents. Des la realitat pròpia se senten obertes i implicades en les necessitats del món, de l'Església, de la parròquia i de la vila. La pregària, l'acollida de persones i grups i l'animació de les antigues alumnes constitueixen elements d'una presència que crea relació propera i d'amistat tota vegada que participen activament en la vida de la parròquia i de la vila.
Ens cal l’ajuda de TOTS els catalans, estimem en uns 3000 el nombre d’edificis escolars existents abans de la dictadura franquista, en tenim poc menys de 1100 a https://issuu.com/1coneixercatalunya , l’administració local - la que hauria de tenir particular cura d’aquesta tasca - salvant algunes honroses excepcions ens ha fallat estrepitosament. Parleu als pares, avis, besavis, i demaneu-los on era l’escola pública, privada i/o confessional a la seva infantessa, i ens ho feu saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com
La Farinera va ser una de les primeres fàbriques del poble de finals del S. XlX. L'activitat com a farinera va ser molt curta,ja que el promotor, Antoni Riera, va morir tràgicament a Barcelona l'any 1912. El nom de la Farinera La Dolores, ve donat per muller d'Antoni Riera , Dolores Fontova, d’aquí ve el seu nom.
ResponEliminaSense hereus l'Ajuntament adquirí els edificis sense càrrecs amb la condició que fossin destinats a acollir una institució cultural. El 5 de gener de 1935 l'Ajuntament , va decidir vendre la Farinera per obtenir diners per finançar obres urbanístiques . L'edifici havia de ser dedicat a l'ensenyament , amb places gratuïtes per famílies pobres. L’únic interessat va ser la Companyia de Maria, que va adquirir l'edifici pel valor de 11.000,50 pessetes . L'any 1941, les monges es van traslladar al mas Pla ja que el van rebre en donació , situat el nucli de la població. Una vegada revocada la clàusula que impedia vendre La Fàbrica-convent, per part de l'Ajuntament l'any 1953 , la Companyia de Maria va vendre l'edifici a l’Amadeu Borràs, que la va convertir en habitatges. Finalment , l'any 1977 , l'edifici va ser enderrocat per construir-hi nous habitatges.