Ferran Puigpinós Riart em prevenia a Lluçars, antiga capital de la Baronia de la Vansa, dels desnivells que hauria de salvar en la meva visita a l'església de Sant Salvador, situada a la part alta del nucli antic de Vilanova de Meià, als peus de la serra del Montsec.
Patrimoni Gencat explica que és un edifici aïllat d'una nau amb tres cossos, al costat d'una plaça amb petits trams enjardinats.
La portada, adovellada, és oberta al mur de migdia i està emmarcada per dues arquivoltes d'arc rodó sostingudes per quatre columnes, que presenten els capitells decorats amb motius geomètric i vegetals.
Es tracta d'un edifici d'una nau capçada per un absis semicircular i coberta amb volta de canó lleugerament apuntada.
La volta descansa sobre dos arcs torals acabats en unes senzilles mènsules que exteriorment coincideixen amb uns contraforts adossats.
L'absis, de planta semicircular, es troba en un nivell superior al de la nau. Al seu interior, sis parells de columnes adossades disposades en dos pisos sostenen els nervis que alhora suporten la volta de forma radial. La nau principal està coberta amb una volta de canó de perfil apuntat sostinguda interiorment per tres arcs torals.
L'absis és cobert per una volta de creueria molt primerenca amb sis grans nervis interiors i els corresponents contraforts exteriors. Aquest fou sobrealçat en època gòtica i s'hi obrí un finestral ogival, així com una rosassa al mur de ponent.
En aquesta mateixa façana es construí una portada gòtica, que forma un cos sobresortint. La porta és emmarcada per sis arquivoltes ogivals i decorada amb calats i traceries. Al centre de l'arc interior hi ha una talla gòtica de la Mare de Déu amb l'Infant, voltada dels Reis Mags i de tres àngels.
A la peanya d'aquesta imatge hi ha una inscripció, en lletra gòtica, amb la data de construcció d'aquest portal. Es troba als costats d'un escut i està escrita en català i llatí. La traducció més correcta sembla ser:
"Aquesta imatge la féu en Francesc Duluga l'any del Senyor 1327". També és d'aquest moment la part baixa del campanar d'espadanya, situat al mur de migdia, acabat en època barroca.
Les dues capelles adossades a la capçalera formen una mena de creuer datat als segles XVII i XVIII. La del costat de l'epístola, de dimensions reduïdes, és coberta per una cúpula semiesfèrica amb una llanterna. A la de l'evangeli, de grans dimensions, s'hi entra per un arc gòtic decorat amb figures d'àngels, presenta una gran cúpula octogonal amb finestrals.
A l'interior del temple és conserva la talla policromada gòtica de la Mare de Déu del Puig de Meià i una imatge romànica de la Mare de Dèu.
Fotografia del interior Jordi Contijoch Boada. 2010
Detall de l’altar, fotografia de Xavier Oms Arias
Sant Salvador depenia de Santa Maria de Meià, petit monestir fundat per Guillem de Meià a la primera meitat del segle XI.
No hi ha dades ‘oficials’ a la xarxa dels censos de la Baronia de la Vansa, i dels de Santa Maria de Meià, fent ‘malabars estadistiques’, es a dir comparant la població que tenia Vilanova de Meià al cens de 1857, 2076 ànimes, i les d’un cens quasi actual 229, tenim :
DADES CENSALS 1857 2016
VILANOVA DE MEIÀ 2076 229
SANTA MARIA DE MEIÀ 1142 126
LA BARONIA DE LA VANSA 1215 134
AVUI 4433 414
S'ha perdut el 90,66% de la població. Un èxit més del REINO DE ESPAÑA
L'edifici actual és una construcció romànica, probablement del segle XIII, modificada a les darreries d'època medieval i ampliada en època moderna.
Feia una relació d’esglésies que NO VISITAVA en la meva estada a la ‘Vall clotada’ :
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2017/07/esglesies-que-no-visitava-en-la-meva.html
Properament apareixeran al http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/
SANT SALVADOR DE VILANOVA DE MEIÀ
SANTA MARIA DE MEIÀ
SANT PERE DE LLUÇARS
SANT PERE DE BOADA
MARE DE DÉU DEL REMEI DE GÀRZOLA
SANT ISIDRE DE TÒRREC I L’ESTUDI ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA
L’ESTUDI DE SANTA MARIA DE MEIÀ
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada