dimecres, 18 d’octubre del 2017

ESGLÉSIA DE LA MAREDEDEU DE LA TORRETA. PARRÒQUIA DE SANT FELIU DE LLUELLES. MONTMAJOR DES ÉGLISES. EL BERGUEDÀ JUSSÀ. CATALUNYA

Retratava l’església de  la Marededéu  de la Torreta - mal dita santa Maria -   sufragània de la parroquial de Sant Feliu de Lluelles, al terme de Montmajor, a la comarca del Berguedà jussà, de la que ens diu el mapa de patrimoni que havia estat capella de la casa Cortielles de Navès. Hi ha unes imatges de la Mare de Déu i dos sants que són modernes. Sembla possible que l'antiga imatge romànica de la Mare de Déu es trobi entre el fons d'imatges del Museu Episcopal de Vic, però no es sap exactament quina és. És una petita capella de planta rectangular, coberta amb teulada a doble vessant i amb la façana i porta principal orientada a ponent.


Davant la porta s'aixeca un porxo cobert amb teulada a doble vessant i suportat amb dos pilars de pedra i tancat per un petit mur a modus de bancada. Anteriorment la teulada del porxo era d'una vessant. La porta és adovellada amb una motllura a l'extrem de les dovelles de forma semicircular, possiblement feta en alguna reforma al segle XIV o XV. Al carener damunt la porta hi ha un campanar d'espadanya d'una sola esqueixada d'arc de mig punt i amb una campana petita; a la part superior hi ha una creu de ferro. Al mur de l'esquerra (sud) sobresurt un cos rectangular on es troba la sagristia. A l'interior es pot veure l'obra de pedra amb carreus de mida molt gran i disposats de forma molt regular.


La nau és coberta amb volta de canó apuntada, amb el presbiteri rectangular i amb una petita finestra d'arc de mig punt i decreixent cap a l'exterior. El terra és fet de rajols de ceràmica i alguns encara conserven dates de la seva fabricació (al segle XVI), ja que es van conservar els rajols que estaven en bon estat. Hi havia un altar de pedra sorrenca que estava partit per la meitat i en mal estat, i es optar va substituir-lo en fer la remodelació, per un altra de granit nou. L'antic es troba davant de l'església. A les parets laterals interiors hi ha penjats tots els exvots. A la sagristia hi ha una calaixera i s'ha guardat la lipsanoteca que es va troba al 1997. A l'interior es conserva una imatge de la Mare de Déu, possiblement de finals del barroc, molt repintada i amb poc valor artístic.

A la propera comarca del Solsonès, designava com ‘des Églises’ el terme de Pinell, aquesta denominació li escauria també a Montmajor, oi?.

Us deixo la llista - que intueixo incomplerta - de les esglésies i capelles de Montmajor, indicant a quina parròquia pertanyen :

Sant Andreu de Valielles. Anteriorment fou església sufragània de Busa i més tard de Sisquer. En l'actualitat és una capella particular que depèn de la Parròquia de la Vall de Guixers.

Sant Andreu de Gargallà. Parròquia de Gargallà.

Sant Esteve del Pujol. Parròquia del Pujol de Planès.

Santa Maria de Sorba. Parròquia de Sorba. Hi ha el Martyrium de Sant Eudald


Sant Feliu de Lluelles. Parròquia.


Santa Maria de Preixana, sufragània de Sant Feliu de Lluelles

Sant Jaume dels Bancs (o Boixadera dels Bancs). Anteriorment era sufragània de el Cint. A l'enclavament de Comaposada
.

Sant Jaume de Codonyet. Església sufragània de Sorba.

Sant Julià de Pegueroles (Navès). Antiga sufragània de Pegueroles. Està en runes.

Sant Martí de les Canals de Catllarí, a Catllarí. Antiga sufragània de Llinars.

Sant Martí de Correà. Parròquia de Correà.

Sant Martí de Pegueroles (Navès). Antiga parròquia. Actualment no és apta per al culte.

Sant Martí de Tentellatge (Navès). Sufragània de Sant Feliu de Lluelles.

Sant Miquel de Comaposada. Antiga sufragània de Correà, a l'enclavament de Comaposada.

Sant Miquel de Sorba. És una capella particular.

Sant Salvador de Coll s'Alzina. Antiga sufragània de Correà en runes.

Sant Sadurní de Montmajor. Parròquia de Montmajor.


Sant Sadurní del Castell de Montmajor. Antiga església del Castell de Montmajor.

Santa Bàrbara. Capella particular de la masia la Sala de Llobets.

Santa Creu. Antiga sufragània de Montclar.

Santa Magdalena, anteriorment Sant Serni de Fígols. És una sufragània de Gargallà.


Santa Margarida, capella particular de Tentellatge, en runes.

Santa Maria d'Aguilar. Antiga sufragània de Sant Feliu de Lluelles.

Santa Maria del Querol. Antiga parròquia i posteriorment sufragània de Montmajor. Actualment està en runes.

Ermita de Santa Maria dels Torrents.

Ermita de Santa Maria de la Torreta. Sufragània de Sant Feliu de Lluelles.

Capella dels Sants Metges. De la casa les Cots de Correà.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com



Que  la Marededéu   i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada