dijous, 16 de novembre del 2017

EDIFICIS RELIGIOSOS DE TORDERA. LA CAPELLA DE SANT JAUME A LA MASIA TORDERA, ABANS MASIA SANT JAUME. EL MARESME SOBIRÀ. CATALUNYA

M’aturava a retratar la capella de la Masia Tordera, actualment restaurant de la que ens diu patrimoni Gencat ; masia situada als afores de Tordera, a la banda sud del barri de Sant Andreu, en direcció a la carretera de la Costa Brava. Està ben conservada, presenta la teulada de dues vessants. Portal rodó dovellat i dues finestres gòtiques al costat.


La casa ha estat reformada a l'interior i té la banda dreta un cos que actualment completa el servei de restaurant i que podria haver fet de pallissa. A l'angle de l'esquerra hi ha una garita per a la defensa de la casa que completa el conjunt, amb l'era, de tots els serveis entre la casa i l capella situada davant el Mas de Sant Jaume, separada per la era, presenta planta rectangular amb absis semicircular i façana coronada per una espadanya i una creu. Estil molt rústec, el que fa difícil esbrinar l'època en què es va construir. Al seu interior es troben interessants retaules del segle XVI amb passatges de la vida del Sant.




En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Finco contra el govern LEGÍTIM DE LA II REPÚBLICA, crim abominable que els sediciosos guanyadors qualificaven com “guerra civil! va quedar molt destruïda.

Actualment està restaurada.

Ens agradarà tenir noticia dels autors de les pintures, i del propi edifici a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Aixecava a l’Altíssim la meva pregaria per la llibertat de : Jordi Cuixart i Navarro (Santa Perpetua de Mogoda, Barcelona, 1975), i del Jordi Sánchez Picanyol (Barcelona, 1964), no poden considerar-se fets ‘quotidians’, com tampoc ho son les de l’Oriol Junqueras i Vies (Barcelona, 11 d’abril de 1969), Raül Romeva i Rueda (Madrid, 12 de març del 1971), Jordi Turull i Negre (Parets, Barcelona, 1966), Josep Rull i Andreu (Terrassa, 2 de setembre de 1968), Meritxell Borràs i Solé (l'Hospitalet de Llobregat, Barcelonès, 12 d'abril de 1964), Dolors Bassa Coll, ( Torroella de Montgrí , Girona), 1959), Joaquim Forn Chiariello (Barcelona, 1 d’abril de 1964), i Carles Mundó i Blanch , Gurb, Osona, 1976 ). També perquè Clara Ponsatí i Obiols (Barcelona, 19 de març de 1957), Antoni Comín i Oliveres (Barcelona, 1971, Meritxell Serret i Aleu (Vallfogona de Balaguer, 1975)i Carles Puigdemont i Casamajó (Amer, Girona, 29 de desembre de 1962) 130è president de la Generalitat de Catalunya, puguin tornar a Catalunya lliurement.


Antonio Mora Vergés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada