El Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, Vallès Occidental, 2 de maig de 1926), i l’Antonio Mora Vergés ( l’Argentera, Camp jussà de Tarragona, 01-01.1951 ) anàvem completant el que anomeno : MEMÒRIA DELS LLOCS DE CULTE CATÒLIC DE MUNTANYOLA. OSONA
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2016/10/memoria-dels-llocs-de-culte-catolic-de_15.html
Havíem visitat Sant Esteve de Múnter en altres ocasions :
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2009/04/sant-esteve-de-munter.html
El Mapa de Patrimoni ens diu que aquesta església es trobava dins l'antic terme de la vila de Múnter i del castell que s'hi va construir a prop.
L'església aviat degué assumir les funcions parroquials que encara té actualment, bé que està lligada al veí municipi de Malla per no tenir sacerdot propi.
El lloc de Múnter, amb la vila i el castell, apareixen documentats al 929, quan Gonteric i la seva muller Tadega vengueren al levita Elisagar i a Odó una terra situada al comtat d'Osona, al terme de la vila de Múnter (Montari), afrontant pel costat septentrional amb el castellet. L'església apareix per primer cop documentada l'any 965, quan una dona anomenada Fredesinda, i els seus fills, vengueren a Odó i a la seva muller Ercolda diversos béns situats al comtat d'Osona, a vila de Múnter; aquestes possessions afrontaven per llevant amb la casa de Sant Esteve. Les funcions parroquials de la mateixa església no es documenten fins el 1191 quan Guanalgod i la seva muller Adaledis i llurs fills empenyoraren a Amat i a la seva muller Estefania i a llurs fills una peça de terra o de vinya al comtat d'Osona, a la parròquia de Sant Esteve, al lloc anomenat Matavaques, i encara es confirmen en les llistes parroquials anteriors a l'any 1154. Tenim documentades diverses obres dutes a terme en aquest edifici, que fou renovat el segle XII. A més de l'altar del sant patró de l'església, s'hi venerava l'altar de Santa Maria, documentat al 1357.
L'any 1564 consta que Ramon Puig va fer el retaule de l'altar major, que amb el temps va ser substituït per un altre de neoclàssic.
L'any 1579 Bernat Toll esculpí un altre retaule, el qual era dedicat segurament a la Mare de Déu del Roser, molt semblant al de Malla. La porta d'entrada, tot i que encara resta emplaçada al seu lloc primitiu, fou modificada l'any 1613, moment en què també s'abarrocà la decoració del temple. Actualment, encara té l'absis romànic ben conservat, així com bona part dels murs de la nau. El campanar, que és contemporani de l'església, sobre la boveda del fons, té la part superior modificada i és adherit a una escala, que fou construïda el 1728.
L'any 1918 s'ensorrà la primitiva coberta, que fou substituïda per una altra que no s'avé amb l'estil de l'edifici, que exhibeix en conjunt una part important d'elements abarrocats, entre els elements romànics originals. Com indica el portal, orientat a migdia, el recinte està construït A HONOR A SANT ESTEVE 1613.
Múnter, després de deslligar-se dels Montcada, formà terme propi fins l'any 1840, en què es va unir de nou a Muntanyola. Aquest terme comptava amb 12 famílies al 1370, 11 famílies al 1553 i 14 famílies al 1782, i amb 12 famílies al 1996.
Entre els masos més antics hi ha el de Matavaques, la Fàbrega, el Vilar, el Camp i Comelles. Altres cases de la parròquia són Clavegueres, Dosrius, la Serra, la Rocassa, les Eres, can Gaja, el Solà, la Franquesa, el Bosc, can Febrer, el Colomer, el Puig, la Casanova del Puig, el Castell, la Rectoria i la Caseta del Mestre.
ESGLÉSIA DE SANT QUIRZE I SANTA JULITA DE MUNTANYOLA. OSONA
http://relatsencatala.cat/relat/esglesia-de-sant-quirze-i-santa-julita-de-muntanyola-osona/1054950
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2015/09/antigues-escoles-publiques-de.html
SANT ESTEVE DE MÚNTER
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2009/04/sant-esteve-de-munter.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2016/04/escoles-publiques-de-munter-anteriors.html
CAPELLA DE LA MARE DE DÉU DE LA BONA SORT. mas Comelles,
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2016/09/la-masia-comelles-i-la-seva-capella-de.html
ORATORI CAPELLA DE LA MARE DE DÉU DEL CARME Mas la Roca. El Castell de Muntanyola
Està situada al interior de la casa que trobàvem tancada. Ignorem el seu estat actual .
CAPELLA DE LA PURÍSSIMA Mas la Rovira. Zona de la Vall
Queda pendent.
CAPELLA AL MAS DALMAU. ESTÀ ADVOCADA A SANT JOAN BAPTISTA, MALGRAT CONSTA AL MAPA DE PATRIMONI QUE ÉS SANT ISIDRE
M’ho confirmava la meva visita, i el testimoni de l’Antoni Alibés Balmes que farà esmenar aquesta errada. http://eldalmau.com/ca/eldalmau
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2017/12/capella-de-sant-joan-evangelista-del.html
CAPELLA DE SANT PERE Mas Postius.
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2014/11/de-lestany-muntanyola-seguint-les.html
CAPELLA DE SANT PERE DEL CASTELL El Castell de Muntanyola
S’ha perdut la memòria de l’època en que es va deixar de fer culte. Avui és un edifici sobreelevat dedicat a les activitats agrícoles
CAPELLA DEL PURISSIM COR .Mas Vilavendrell .
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2015/07/capella-del-purissim-cor-de-santa-maria.html
Aquí començava la fabricació dels formatges MUNTANYOLA que avui propietat d’AMPANS, s’ha traslladat a la finca Urpina de Sant Salvador de Guardiola al Bages
SANT GENÍS NOU DE LES OLIVERES Edifici davant el mas Oliveres
Queda pendent.
SANT GENÍS DE CARAÜLL Vall de Caraüll. EL Pla del Vilar
Queda pendent
La pagesia se sent, i està abandonada a la seva dissort per part d’una administració estulta, que gestiona la ‘res publica’ amb els criteris de benefici ‘immediat’ del sistema capitalista. Els resultats en forma d’incendis, sequeres, riuades,.., els viu i pateix alhora que la pagesia – en primer lloc - , la ciutadania que viu de forma més precària i humil, de moment - això s’acabarà per a tothom – les classes benestants, i els que anomeno ‘ rics del cagar’, poso d’exemple a Donald John Trump (Queens, Nova York, 14 de juny de 1946), perquè l’ombra de l’article 155 és allargada, malgasten els recursos de TOTS com si no s’haguessin de morir mai.
Múnter al terme de Muntanyola és un indret proper i desconegut per una bona part de catalans, això lògicament s’ha d’esmenar a partir d’aquest proper any 2018, que us desitgem venturós i ple de joia, malgrat el que ‘esta caient’.
Antonio Mora Vergés
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada