Estava encara sota els efectes de la contemplació de la Plaça del 1 d’Octubre d’Aiguaviva, població que s’incorporava al ‘martirologi català’ en ocasió del referèndum que es duia a terme l’1.10.2017, i de la repressió, brutal, desproporcionada, excessiva,.., o poseu vosaltres tots els adjectius que us semblin adequats que es desplegava damunts dels seus veïns, homes, dones, ancians, quitxalla,...
L'any 1860 es creen les primeres escoles de Bescanó. Després de molts anys d'estar en un edifici vell, l'any 1926 l'Ajuntament va decidir adquirir la Casa Sambola amb la finalitat de traslladar-hi la Casa Consistorial amb les seves dependències i les escoles. Durant més de 50 anys es va compartir edifici amb l'Ajuntament.
En els anys 70 es va veure la necessitat de construir un edifici destinat únicament a Escola per millorar les condicions. L'actual edifici de l'escola va començar a funcionar el curs 1979-80 i a la primavera de l'any 1980 es va inaugurar.
Autors : Carles Bosch Genover. García Paredes. Esperem aclarir més dades d’aquest/a arquitecte/a nom propi, TOTS els cognoms, lloc i data de naixement i en el seu cas de traspàs a l’email coneirxercatalunya@gmail.com
Can Sambola, edifici del que no en dóna raó ni el Coac de Girona, ni la llista de monuments, va ser una casa senyorial que ja existia l’any 1611. Narcís Sambola va reedificar la casa el 1896. Era una casa de planta quadrada amb una escala i pati de llums central. Al pis principal hi vivien els senyors, al pis superior hi tenien estada les criades i el servei, i la part sud de la planta baixa l’ocupaven els masovers. A la planta baixa també hi havia les quadres, l’escalinata i l’entrada de carruatges. Entorn de la casa hi havia un exuberant jardí amb una gran varietat d’arbres i flors.
L’hereu, Josep Sambola, es va arruïnar a causa de la seva afició al joc i a les vedets que passaven per Girona. El 1926 l’apoderat del Sr. Sambola va vendre el mas embargat i la seva parcel·la a diversos propietaris. El 1926 El batlle Narcís Carreras va adquirir Can Sambola i aquell mateix any s’hi van traslladar el consistori i l’escola.
L’escola s’hi va estar fins al 1980, quan es va construir el nou centre escolar Dr. Sobrequés. Aleshores tot l’edifici es va destinar a dependències municipals, com la biblioteca, la llar de jubilats, el consultori, l’arxiu, etc.
http://contatdebatut.blogspot.com/2009/05/ruta-literaria-per-bescano-2-can.html
http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2016/01/casa-sambola-antigues-escoles-i.html
Des de l’1 d’abril 1939 en que començava tècnicament el II feixisme ( dictadura de Franco ),fins als nostres dies, des de les administracions públiques, s’ha fet una tasca quina finalitat última és l’anorreament de Catalunya, si més no, en l’àmbit cultural, i molt concretament pel que fa a la documentació del patrimoni Històric i/o Artístic .
L’adveniment de la ‘ Democraciola’ , no ha suposat cap canvi substancial en aquesta ‘política’ , i és que l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.
No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadura del general Franco.
En la nostra recerca us necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.
Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts
coneixercatalunya@gmail.com
Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts
coneixercatalunya@gmail.com
Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts
coneixercatalunya@gmail.com
És vital recuperar les imatges d’aquell passat, en fer-ho reivindiquem també la honestedat de tots els que van caure en defensa de la llibertat, la dignitat i la democràcia.
Fem una especial crida als Casals i Clubs d’Avis, tota vegada que els seus usuaris, poden recordar on eren els edificis de les escoles anteriors a la dictadura franquista.
Catalunya us estarà eternament agraïda.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada