dimecres, 10 d’abril del 2019

PLAÇA DEL GRÀ. FIGUERES. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA

Havíem constituït una Joint Venture el Pere Julià Subirana i l’Antonio Mora Vergés, pensaven divulgar el patrimoni històric i/o artístic de Catalunya, intuíem que aquesta activitat tindria però, un mínim retorn econòmic, i alhora un altíssim nivell d’acceptació per part de la ciutadania.


El Pere Julià Subirana publicava una fotografià d’una Plaça de Figueres que s’ha conegut al llarg dels anys com; Plaça Comerç, Plaça Nova del Grà, Plaça Coberta,..

Llegia que l’any 1886, hi ha una proposta de cobriment de la plaça pels ciutadans Macau, Roca i Andrés que es comprometen a aportar 6000 pessetes per les obres, pressupostades finalment pel Mestre d'Obres, Francesc Puig i Sagués en 18.773.

Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya @gmail.com dels noms, cognoms. Lloc i data de naixement i traspàs dels ciutadans Macau, Roca i Andrés, pensem que és el mínim que Figueres els deu, que us sembla?.

Mariano Villalonga Ybarra (Bilbao, 1864 – Madrid, 1913) fill de l'industrial figuerenc Josep Vilallonga i Gipuló ( Figueras, 13-05-1822 - Bilbao, 07-05-1898) que s'havia casat amb la filla de Gabriel Maria Ybarra GUTIERREZ DE CABIEDES (Bilbao el 2 de febrer de 1814 + 10 de agosto de 1890) va regalar el ferro per les 36 columnes de suport.

Patrimoni Gencat ens diu ; Plaça situada a l'extrem de l'eixample. Va ser un nou espai públic per a mercat, formant conjunt amb les places de l'ajuntament i del Grà Antiga .

Es troba definida implícitament en els projectes militars per la ciutat, en forma d'espai quadrat tocant a la sortida de la futura carretera de Roses. Limitada per dos camins existents i per dos vials derivats de l'eixample de la zona de l'hospital. Pel seu emplaçament marginal no es va definir una proposta arquitectònica per a l'entorn, tot i que es va limitar l'alçada dels edificis a dos pisos.

1886-87 Puig i Sagués realitza l'actual estructura de cobriment en ferro, fusta i teules canviant només la llanterna central que el projecte preveia esfèrica i es va realitzar piramidal. Es tracta d'una estructura simple, però dotada d'una gran harmonia, que configura un espai singular.

Les seves 36 columnes de ferro suporten un cobert a quatre aigües, amb entramat de fusta i teula àrab.

Si us sembla interessant aquesta Joint Venture, feu-li saber al Pere Julià Subirana, i al ensems penseu que està oberta a la participació de TOTS ELS CATALANS.

Ah!, Figueres és una destinació amb un altíssim patrimoni històric i/o artístic. Poseu-la a l’agenda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada