diumenge, 28 de juliol del 2019

CAN CAMP I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A LA MAREDEDÉU DE LES NEUS. BIGUES I RIELLS. VALLÈS ORIENTAL. CATALUNYA

El Crisant Palau‎, pública un dibuix de Can Camp d'autoria desconeguda.


Narcís Ricart i Baguer, del que ens agradarà tenir notícia del lloc i data de naixement i traspàs, la retratava entre 1914 i 1936

https://www.diba.cat/es/web/mirem-el-passat/biografies-fotografs




El Mapa de Patrimon
i explica que segons els propietaris, se'n tenien notícies ja al segle XII. Era una finca dedicada a la vinya i a l'olivera, i tenia un molí fariner, el Molí de Can Camp.

La família dels actuals propietaris la va adquirir a principis del segle XX.

Entre les reformes que s'hi van realitzar, hi ha l'ampliació del barri que protegia la masia, amb el canvi de lloc del portal d'accés, que ara està al costat del cos de les premses. Antigament el portal estava davant de la façana principal, i el safareig donava alhora a dins i a fora, per poder abeurar els animals des del camí.

Masia de grans dimensions, amb construccions de diverses èpoques. Sembla que l'edifici més antic és fruit de les reformes del segle XVI, tot i que la data en la façana és 1861. Actualment és un edifici de tres cossos perpendiculars a façana, de planta baixa, pis i golfes, i coberta de teula àrab a dos vessants, amb el carener perpendicular a la façana.

El portal està cobert amb un arc de mig punt adovellat i dues finestres de la planta pis tenen decoracions amb motius del gòtic tardà. Adossada a la façana sud hi ha una galeria porticada amb envidreïment emplomat a la planta baixa, segurament del segle XIX. Adossat a la dreta de la façana principal, hi ha un cos allargat de planta baixa i pis, també amb arcades. Els arcs de planta baixa estan realitzats amb dovelles de pedra tosca. Aquest cos és probablement anterior, tot i que s'hi observen dues fases de construcció és conserva dins del recinte un cos destinat a la premsa de vi i d'oli, amb la maquinària original. Hi ha també una bassa en els camps situats a sobre, al marge dret del Tenes, que rebia aigua per un rec que passa per sota Can Rector, i que es feia servir per regar els camps.

Té o tenia capella pròpia, advocada a la Mare de Déu de les Neus - de la que ens agradarà rebre'n imatges a l'email coneixercatalunya@gmail.com , adscrita a Sant Vicenç de Riells. En demanarem imatges al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín)


Rebia del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín), amb catalana puntualitat - ensenyàvem aquesta virtut als anglesos que feien costat a Catalunya en la lluita contra el Borbó, i que ens traïen a canvi d'un penyal ple de mones - una fotografia de la Capella de la Marededéu de les Neus, de Can Camp o Can Fanés, Riells del Fai (Bigues i Riells) ,Vallès Oriental, fotografiada el 6-III-1989

 https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

Arriben noticies terribles de Gaza i Cisjordània: 

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/lamic-invisible/

Aqui, sembla però,  que comencen els moviments dels demòcrates per foragitar FUERZA VIEJA

https://www.noticiasdenavarra.com/pamplona/2023/12/13/mocion-censura-gesto-historico-acuerdo-7634219.html

Haurem de plorar per l'Argentina.

https://www.guimera.info/wordpress/contesnadal/el-nadal-de-javier-gerardo-milei-per-als-argentins/

Ara  i aquí però, ens convé que plogui, i de moment sembla que no ho farà, oi?. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada