dijous, 26 de març del 2020

ESGLÉSIA DE LA COLÒNIA PRAT ADVOCADA A NOSTRA SENYORA DE MONTSERRAT. PUIG-REIG. EL BERGUEDÀ

Retratàvem el Pere Albert Carreño i l’Antonio Mora Vergés, la façana i la part posterior de l’església de la Colònia Prat de Puig-Reig, advocada a la Mare de Déu de Montserrat .



Patrimoni Gencat ens diu ; església d'una sola nau amb capelles laterals i absis poligonal. La façana està orientada a migdia i emmarca, juntament amb la torre dels propietaris de Cal Prat, una plaça quadrada. Realitzada en un historicisme de clars models renaixentistes, marcats sobretot en la façana (frontó triangular, campanar-templet, òcul i sobretot pels "Almodillados" seguint els esquemes renaixentistes).

L'església de la Mare de Déu de Montserrat de la Colònia Prat fou dissenyada pel mestre d’obres Francesc Joan Canals , de Berga, quan s'organitzà la Colònia a finals de segle XIX.

L'any 1882 l'església fou acabada.

En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, l'església va ser malmesa, assolida la victòria per les forces rebels – que comptàvem amb la col·laboració de la Jerarquia Catòlica - es prioritzava la reconstrucció dels edificis religiosos – en detriment dels públics destinats a altres usos, escoles, hospitals,...- i l'any 1946 acabà la seva restauració tenint sempre present els models originals de l'estil neorenaixentista en que fou dissenyada.

No trobava imatges del interior per enlloc, sou pregats de fer-nos-en arribar a l’email castellardiari@gmail com .

En la publicació de Mn. Josep Maria Viñolas Esteva. Salitja , la Selva, Girona. 10-03-1966. Apareix una imatge de la Mare de Déu de Montserrat.
https://algunsgoigs.blogspot.com/2012/12/goigs-la-mare-de-deu-de-montserrat-de.html


M’explicaven que passada la contesa bèl•lica que s’endegava amb la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, es feien reformes a l’església per part d’un arquitecte de Barcelona, ens agradarà confirmar la seva identitat a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Pot ser l’Antoni Darder i Marsà (1885 - 1956), que havia estat l’ arquitecte municipal de Puig-reig?. O el Josep Prat i Sallés, farmacèutic de Puig-reig i aparellador, autor dels projectes de l’escola Alfred Mata, i la de la Colònia del Guixarò al vei terme de Casserres ? .

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2013/12/josep-prat-salles-i-lescola-alfred-mata.html

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2013/11/lescola-josep-prat-salles-de-la-colonia.html

Us deixo alguna dada d’interès relativa a la Colònia Prats :

http://www.enciclopedia.cat/EC-FE-0233001.xml

Teodor Prat Masdeu ( Sallent ? + Colònia Prat, Puig Reig, el Berguedà, 21 de setembre de 1903) , un industrial de Sallent (Bages) que comprà, l'any 1870, els terrenys on a continuació construí una fàbrica de filats i teixits de cotó.

El permís d'obres li arribà el 1871 i el berguedà Francesc Joan Canals, mestre d'obres, s'encarregà d'aixecar la fàbrica, els espais industrials annexos i els primers habitatges per als treballadors. Més endavant, la colònia s'amplià amb la construcció de més habitatges i els propietaris encarregaren, també, la construcció d'una església i d'una torre per al seu ús privat.

Si sobreviviu a la pandèmia, poseu Puig-reig, el Berguedà,.., Catalunya a la vostra agenda per aquest any 2020.

Tal com va tot plegat, i amb el paisanatge que mana en aquest món, Donald John Trump, Vladímir Vladímirovich Putin, Recep Tayyip Erdoğan, Binyamín Netanyahu,..., i qüestions tant greus com canvi climàtic – potser irreversible - , i les amenaces com el coronavirus,..., fer plans a llarg termini no sembla massa lògic, oi?.

Ermessenda de Valrà, ens deixava una reflexió molt adient “ el demà NO existeix”

Ah!, em trucaven des de ves a saber on perquè els donés accés remot al meu ordinador, m’explicaven que eren de Windows i que li farien una ‘repassada’ ; em feia el suec, i us aconsello fer el mateix si us succeeix, en cas de dubte consulteu als tècnics locals que us subministraven/mantenien / reparaven habitualment la vostra màquina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada