diumenge, 12 d’abril del 2020

SABEU QUE REPRESENTEN LES FIGURES DEL TIMPÀ/ARQUITRAU DEL SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DEL REMEI DE CALDES DE MONTBUI?. VALLÈS ORIENTAL. CATALUNYA

En arquitectura, un timpà és l'espai delimitat entre una llinda i les arquivoltes. Habitualment correspon amb la part alta d'una portada o d'una finestra. També és l'espai delimitat dins el frontó en els temples clàssics.

Retratava pacientment el timpà del Santuari de la Mare de Déu del Remei de Caldes de Montbui, i ara us deixo la pregunta, sabeu que representen les figures?







La descripció ‘tècnica’ ho explica ‘bona brevis’ ; decorat amb relleus geomètrics i escultòrics. Que representen?, Gremis, Oficis, Famílies, Confrariies?,...

A la façana principal, la porta d’accés a l’edifici de culte està flanquejada per dues pilastres llises que aguanten l’entaulament. Aquest té un arquitrau dividit amb tríglifs i mètopes amb decoració escultòrica, i pel damunt, un frontó peraltat amb el timpà buit i on s’observen restes de policromia d’un to vermellós. A l’arquitrau es pot llegir la inscripció “AVE MARIA. 1548. GRACIA PLENA”. El fris està decorat amb relleus geomètrics i escultòrics.

Esperem la resposta a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com

A Caldes de Montbui, al Vallès Occidental, a Catalunya, hi ha pocs ‘màsters’ de la UJC, això ens fa pensar que algú tindrà la resposta, oi?.

Rebia un email en el que un amable i ben informat lector donava resposta a la pregunta que deixàvem a la nostra entrada ; SABEU QUE REPRESENTEN LES FIGURES DEL TIMPÀ/ARQUITRAU DEL SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DEL REMEI DE CALDES DE MONTBUI?. VALLÈS ORIENTAL. CATALUNYA
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2018/10/sabeu-que-representen-les-figures-del.html

Benvolguts

Els relleus decoratius del portal d'aquest santuari són motius típics del món clàssic: un trofeu guerrer (escuts de defensa), el bucrani (crani de bou), un cercle concèntric.

El que no tinc clar és el segon (començant per la dreta): un casc?

El del mig seria l'heràldica del promotor (particular o confraria, etc.).

L’obra és molt interessant, perquè l'arquitecte domina el llenguatge classicista (cosa a destacar l'any 1548).

Salut. Joan Yeguas Gassó. http://joanyeguas.blogspot.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada