dijous, 2 de juliol del 2020

CAPELLA DE SANT JOAN BAPTISTA. MARTORELL. EL LLOBREGAT JUSSÀ

L’Antoni Calvo Uribe s’arribava fins al carrer Pere Puig, 61 de Martorell per retratar la Capella de Sant Joan Baptista.


Jaume Amat i Bargués (Martorell, 1924 – 2003) va ser l’autor dels esgrafiats de la Capella de Sant Joan (1992).


https://turisme.martorell.cat/itineraris-culturals/itinerari-dels-esgrafiats/

P
atrimoni Gencat ens la descriu així ; capella rectangular d'una sola nau. En l'estat actual té quatre trams i fa 19 metres de llargada (l'interior). No obstant, el tram de migdia, orientada de N a S, fent de vestíbul, s'aparta de la regularitat i mides dels altres trams, el quals són separats per arcs torals, el primer rodó i el segon lleugerament apuntat. El darrer, corresponent a l'últim tram, ja es apuntat. La volta de la nau és de canó. Al mur de ponent del darrer tram s'observa una gran arcada gòtica -restant tapiada- ben apuntada, que ens fa deduir que devia formar part de la sala de l'hospital, la qual era situada ran de la capella, però transversalment respecte aquesta. Abans, encara es podien veure, arrenglades amb el carrer, dues belles arcades de mig punt, de pedra, a l'altra banda de la casa mitgera que hi ha al costat de la capella. La paret de ponent d'aquesta casa, tenia una arcada gòtica tapiada als seus baixos, similar a la paret W de la capella i parellada aquesta. Això permet d'inferir que la sala de l'hospital, amb arcades de diafragma, devia de tenir almenys 4 trams. Abans del seu enderroc es van enumerar els carreus que conformaven susdites arcades.



L'hospital de Martorell va ser fundat per Guilleuma de Castellvell el 1205.

La seva capella de Sant Joan és citada per primer cop el 1313, bé que devia existir de molt abans.

El 1414 es diu que és situada al Raval de la vila i el 1715 que està enrunada per la guerra.

Les reformes que s'observen a la capella -d'incorporació com a mena de vestíbul d'un dels trams de la sala de l'Hospital-, la construcció d'un portal amb llinda i rebranques, són posteriors a aquesta darrera data i possiblement del segle XVIII.

El coronament de la façana, amb l'òcul pseudogòtic és encara posterior, de la fi del segle XIX.

https://turisme.martorell.cat/patrimoni-cultural/capella-de-sant-joan/

Aprofiteu per arribar-vos al Llobregat jussà , ara que us deixen sortir del vostre municipi, ningú sap quan durarà aquest impàs. Guardeu SEMPRE la distància de seguretat, porteu mascareta, i eviteu feu-vos mal, la sanitat pública està a la U.V.I.

Compadiu-vos dels que ens han AMAGAT – i ens AMAGUEN – les dades de les persones que han traspassat víctimes de la Covid. 19

Déu els passarà comptes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada