La Covid.19 esgotava TOTES les meves reserves fotogràfiques, i malgrat l’ajuda de tants i tants bons amics de Catalunya, que em feien arribar les seves fotografies d’elements patrimonials, em calia pouar, en els blogs http://latribunadelbergueda.blogspot.com/ i http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/ on publico temes dels que em calen dades, a l’espera de la col·laboració dels lectors/es. Val a dir, que amb una minsa taxa de resposta, que atribueixo al paper mesell, que tenen dissortadament bona part dels que accedeixen a les xarxes telemàtiques. Constatat això, us puc dir com deixava escrit el Salvador Espriu i Castelló (Santa Coloma de Farners, 10 de juliol de 1913 - Barcelona, 22 de febrer de 1985) .“Ens mantindrem fidels per sempre més al servei d’aquest poble”
El Valentí Pons Toujouse, autor del blog MODERNISME , em feia arribar un enllaç amb imatges fotogràfiques del Sanatori “ BON SAUVEUR “ de Sant Feliu de LLoobregat, obra de fotògraf Lucien Roisin Besnard (París 1884 – Barcelona 1943)
https://www.todocoleccion.net/postales-cataluna/sant-feliu-llobregat-barcelona~x213998227?fbclid=IwAR2ESPYjOwQ_r5QVpXjKde4qK8-tlNzAhjUASuzW5Tf_O-9C0YMSa8ZK0kU
Llegia que la residència sanatori del Bon Salvador, regentada per monges franceses i situada a l’antiga heretat d’Erasme de Gònima Passarell (Moià, 4 d'agost de 1746 - Barcelona, 26 d'abril de 1821) , va ser projectada per l’arquitecte Bonaventura Conill i Montobbio (Barcelona, 30 d'agost de 1875 – 1946 ) , l’any 1914.
Posteriorment, vers els anys 30 del segle XX, va ser ampliada i es produí alguna modificació en el conjunt de la seva volumetria. Ens agradarà tenir noticia de l’autor d’aqueññ ampliacio a l’email coneixercatalunya@gmail.com
La residència sanatori és un edifici aïllat, de planta baixa i dues plantes pis, concebut a manera de xalet i amb coberta de quatre vessants. Diferents volums i la disposició de dues torratxes –que fan les funcions d'element de comunicació vertical- articulen un edifici de línies molt mesurades.
Tot i que certs elements ornamentals mantenen certa afiliació amb el neomedievalisme d'Elies Rogent, l'austeritat predomina en el conjunt. Hi ha un joc d'obertures, finestres adintellades, d'altres –com en la planta última- són aparellades i en el cos central les trobem que prenen la forma geminada.
L'edifici és recobert en estuc, deixant els lements de les obertures amb la pedra artificial visible.
També en la porta d'accés una marquesina mostra aplicacions de ceràmica decorada vidrada, model d' Antoni Maria Gallissà i Soqué(Barcelona, 10 de setembre de 1861[2] - Barcelona, 17 d'abril de 1903) i provinents de Pujol i Bausis. Aquesta suma i varietat tant de materials com de solucions ens entronca amb el Modernisme.
En el moment de la seva construcció, el 1914, el contractista Josep Molins era qui portava a terme l'encàrrec i va ser la darrera de les seves intervencions al morir mentre portava a terme l'obra; que va ser continuada pels seus fills, paletes, com el “vell Molins”, nom amb el que era conegut entre els santfeliuencs. Encara avui, aquesta antiga residència, té al seu voltant una àmplia extensió de zona enjardinada.
Avui acull la Residencia de Santa Teresa de l’ INSTITUT DE LES FILLES DEL BON SALVADOR DE CAEN
https://www.csscc.org/ca/residencias/detail/res_id/47
http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=35961
L’any 2016 havíem publicat en relació a l’ COL•LEGI DEL BON SALVADOR. SANT FELIU DE LLOBREGAT.
http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2016/03/collegi-del-bon-salvador-sant-feliu-de.html
Sou pregats d’ajudar-nos en la tasca de “posar en valor” aquesta nostra pobra, bruta, trista, dissortada pàtria.
Ah!, no patiu pel rei demèrit, a ell no li caldrà fer cua al Banc dels Aliments, com tampoc dissortadament als que acció u omissió , persones i partits polítics, esdevenien còmplices.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada