dijous, 27 d’agost del 2020

IN MEMORIAM. EDIFICI DELS ESTUDIS DE TALAIXA. MONTAGUT I OIX. LA GARROTXA. GIRONA.

La pandèmia de la Covid.19 suposava un impediment greu a la recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, en la nostra tasca necessitem contactar amb les persones de mes edat, i preguntar-los on era l’escola , o les escoles abans de la mal dit guerra civil, està clar que els darrers testimonis vius son un col·lectiu de risc, oi?.

El Joan Dalmau Juscafresa feia recerca d’informació de masia del Vilar de Talaixà , que estava situada a mig camí entre la Vall d'Hortmoier i el poble de Sant Martí de Talaixà.

A principis de segle Cèsar August Torras Ferreri (Barcelona, 5 de juliol de 1851 - 22 de juny de 1923) escrivia sobre aquesta masia: "...gran i antiga casa pintorescament situada sobre el camí. Té una capella annexa. En son gran menjador hi ha penjats per les parets notables exemplars d'àligues, ducs, xutes i tota llei d'aus carnisseres, caçades en els cingles del voltant. Els amos de la casa, que sols hi viuen a temporades, i als qui pertany a la vegada el Vilar d'Oix, són en extrem amables, cavallers i hospitalaris."

La masia del Vilar de Talaixà i la seva capella – de la que no en coneixem l’advocació - son avui una ruïna total.

Tirant del fil trobava l’edifici que havia acollit els estudis, cal recordar aquí que l’any 1918 – coincidint amb la pandèmia de la grip espanyola - a la zona hi habitaven prop de 130 persones.

A la dècada dels 80 dels segle XX Rodrigo Gómez Rodríguez ( Huelva , 26 de setembre 1914 + Barcelona , 26 de desembre de l'any 2000), va adquirir les ruïnoses edificacions de Talaixà per reconstruir-les i fer una cantina, i que a aquest fi, cedia l’edifici dels estudis al Centre Excursionista d'Olot per construir un refugi excursionista.


http://www.ceolot.cat/casa-talaixa/?fbclid=IwAR3BOJzoUDnAy5ACjNHXUE3eVAE7P-2FMyZI0BkTesc4HQELGr0olW6eprs

Ens agradaria trobar imatges de la masia del Vilar de Talaixa de la seva capella abans de la seva ruïna , sou pregats de fer-nos-les arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com



I per descomptat trobar l’explicació de la ruïna de la gran i antiga casa pintorescament situada sobre el camí. Té una capella annexa. En son gran menjador hi ha penjats per les parets notables exemplars d'àligues, ducs, xutes i tota llei d'aus carnisseres, caçades en els cingles del voltant. Els amos de la casa, que sols hi viuen a temporades, i als qui pertany a la vegada el Vilar d'Oix, són en extrem amables, cavallers i hospitalaris.


Tanta desídia és excessiva fins per un poble mesell

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada