dimecres, 9 de setembre del 2020

IN MEMORIAM. ESCOLA MUNICIPAL D’ARTS I OFICIS. BARCELONA

 

https://patrimonioindustrialdebarcelona.blogspot.com/2009/04/escuela-municipal-de-artes-y-oficios-de.html

Al carrer Rogent nº51 de Barcelona, es troba l’edifici que va acollir l'Escola Municipal d'Arts i Oficis , construïda l'any 1911 sota la direcció dels arquitectes modernistes Pere Falqués Urpí (Sant Andreu de Palomar, Barcelona, 1850 - Barcelona 22 d'agost de 1916)  i l’Antoni Falguera i Sivilla (Barcelona, 1876-1947).

L'encàrrec inicial era fer un asil, l’any 1912 però, l’Ajuntament de Barcelona va decidir ubicar-hi l'Escola d'Arts i Oficis, una entitat que havia estat creada el 1893 com a escola nocturna, dirigida a capatassos i directors o caps de taller de les indústries químiques, tèxtils i mecàniques.

L'edifici té una façana simètrica de maó vermell, formada per cinc cossos de diferents alçades, amb un marcat aspecte de nau industrial, de caràcter sobri i rústic, que la fan una obra modesta si es compara amb altres obres modernistes de Barcelona. No obstant això resulta un edifici de composició força elaborada, amb jocs horitzontals, verticals, corbes i esglaonaments. La combinació de materials, com ara la pedra, la ceràmica, la fusta i el ferro forjat, confereixen a el conjunt un cert aire eclèctic.

L'Ajuntament de Barcelona ha rehabilitat fa poc aquest edifici, que avui funciona com Institut Municipal, dedicat a la memòria de l’enginyer , Juan Manuel de Zafra y Esteban (Huelva, 24 d'agost de 1869 - 26 de març de 1923

La restauració, dirigida per l' Institut del Paisatge Urbà, ha recuperat tots els elements de ceràmica vidriada de la façana, reconstruint les peces trencades o deteriorades pel pas de el temps. També ha inclòs la reparació dels elements de fusteria de la porta principal i les finestres, la reposició dels vidres de colors similars als originals, i la consolidació de l'obra de fàbrica i neteja general de la façana amb l'eliminació de grafits. Cal destacar la restauració integral de l'escut en mosaic de la ciutat de Barcelona.

L'arquitecte Toshiaki Tange, fa una feina excel·lent posant una vegada i altra sota la llum internacional, el patrimoni històric de Catalunya.

La seva estranyesa,  pel que fa a la manca de dades en massa ocasions – fet que aquí, acostumats a la dictadura i a la “democraciola” no sorprèn – es vista per arreu com un més dels DEFECTES de la MARCA ESPAÑA

L’autor de les ceràmiques  podria haver estat Lluís Bru i Salelles (Ondara, 1868, Marina Alta,  País Valencià – Barcelona, 1952). Ens agradarà però tenir-ne confirmació a l’email castellardiari@gmail.com del que tenim alguna mostra del seu bon treball al Cementiri Municipal deCastellar del Vallès.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada