dissabte, 7 de novembre del 2020

ESCOLA DE LES MONGES DE LA CONGREGACIÓ DE LA IMMACULADA CONCEPCIÓ DE CASTRES. LLORET DE MAR. LA SELVA GIRONA.

  

El Valentí Pons Toujouse, autor del blog MODERNISME, em feia arribar una fotografia antiga del Collegi de les Monges Franceses de Lloret de Mar, a la comarca de la Selva. Girona.



Llegia  que l'origen d'aquest col·legi és l'adaptació d'una casa senyorial d'estiueig a una escola per part d'una congregació fundada per Jeanne Émilie de Villeneuve (Tolosa, 9 de març de 1811 - Castres, 2 d'octubre de 1854). Canonitzada pel Papa Francesc el 17 de maig de 2015 al Vaticà.



 El propietari de la finca era Ramón Barnés i Mataró, i va deixar el seu llegat a l'Hospital Municipal, per la qual cosa la finca era gestionada per l'Ajuntament de Lloret.

 El 1903 es va instal·lar a Lloret la  comunitat religiosa de monges de la Immaculada Concepció de Castres, ja que a França havien hagut de deixar l'ensenyament confessional a causa de les noves legislacions laïcistes. Així doncs, la finca de l'actual escola, anomenada “Can Barnés” o “Xalet Rosa”, fou arrendada per les religioses “Germanes Blaves” per a l'ús escolar a principis del segle XX (1903).

 El 1929 la finca es va comprar per 75.000 pessetes i es van ampliar els dos cossos laterals.  . Originalment els cossos ampliats el 1929 eren, quant al costat dret, la capella, el dormitori blau, el dormitori rosa i les golfes, i, pel que fa al costat esquerra, una Sala d'actes, dues plantes d'aules i golfes. Ens agradarà tenir noticia de l’autor d’aquesta ampliació a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com 



https://agora.xtec.cat/col-imma-lloret/2016-17/celebrem-inici-de-curs-a-la-capella/

Als anys 60 i 70 es van ampliar i reformar les altres parts de l'actual escola. La cronologia de les obres, segons un recull inèdit i anònim de l'arxiu Municipal de Lloret (ref.9.10 de la Biblioteca Auxiliar), és la següent: El 1903 s'adapta com a escola el xalet. El 1929 es compra i s'amplien dos cossos de quatre plantes a dreta i esquerra. El 1968 es fa un altre pavelló. El 1970 es fa la pista. Entre 1989 i 1990 es fa l'escola de BUP. EL 1992 es fa el primer pis del parvulari i el 1996 el segon pis del parvulari. Els arquitectes d'aquestes obres més recents foren Joaquim Fernández Marqués (1968) i Eduard Fernández Cels (1989-1996).

Conjunt d'edificis format per l'agregació progressiva de cossos arquitectònics. Són varis cossos de diferents nivells, de tres i quatre plantes. Està format pel cos original, l'ampliació de 1929 i les ampliacions de mitjans de segle XX.

 La façana està arrebossada i consta d'una sèrie de falsos encoixinats decoratius i finestres de mig punt amb motllures de ciment.

 El cos central està format per un cos de quatre plantes i un de tres, un xic avançat, amb una coberta de doble vessant a laterals sobre una de doble vessant a façana. Tot plegat fa forma d'u. El cos més endarrerit està cobert amb una teulada de doble vessant a laterals i culminat per dos torretes un pèl més elevades que el sostre, cobertes amb una teulada de quatre vessants. Aquest cos central té tres crugies i un important ràfec emergent de mèsules de fusta i rajoles. El ràfec dels cossos laterals són menys emergents però també a partir de mènsules de fusta. Els sostres d'aquesta part són de teules de ceràmica pintada. A la planta baixa hi ha encara dos cossos més emergents que formen dues terrasses a l'altura del primer pis i un balcó per al primer i segon pis de la part central de la façana. Les finestres d'aquest sector són de mig punt i tenen uns importants guardapols d'estructura triangular d'aparença gòtica i decoració vegetal als angles.

 A la planta baixa encara hi ha una balustrada de barrots de ciment similars als dels balcons del primer pis a banda i banda de l'entrada original. L'entrada principal és un gran portal en forma d'arc de mig punt sota el gran balcó que centra la façana principal.

 Actualment, des dels anys 60, l'escola s'ha ampliat en tres cossos allargats que dónen al conjunt una forma d'ela. Aquests cossos són dos arrebossats i pintats de blanc i un altre amb façana de rajola.



No tenim encara TOTES les escoles de Lloret de Mar que funcionaven abans de la dictadura franquista, sou pregats d’ajudar-nos en la nostra recerca enviant-nos imatges i dades a l’email  coneixercatalunya@gmail.com, castellardiari@gmailcom , vitpons@gmail.com

http://relatsencatala.cat/relat/in-memoriam-de-les-escoles-parroquials-de-lloret-de-mar-la-selva-girona/1066695

http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2015/12/ajuntament-i-escoles-de-lloret-de-mar.html

Catalunya comptabilitza 13.974 defuncions segons les funeràries, i es confirma que 8.544 s’han produït en hospitals i centres sociosanitaris (61 %); 4.222, en una residència de gent gran (30 %); 868, en domicilis (6 %), i 340 casos no classificables per manca d’informació (2 %).

Les famílies de les víctimes, NO ENTENEN que si més no ‘sobrin diligencies per esbrinar eventuals responsabilitats a raó de les confessions fetes a :

https://www.lavanguardia.com/politica/20160622/402690747904/fernandez-diaz-grabaciones-sistema-sanitario-de-alfonso.html

Les darreres mesures aprovades avui:

https://www.vilaweb.cat/noticies/noves-mesures-restriccions-covid-catalunya/

Que la Mare de Déu intercedeixi pels catalans davant l’Altíssim !

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada