dimarts, 22 de desembre del 2020

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT ESTEVE DE PALLEROLS DE RIALB I EDIFICI DE L’ANTIGA ESCOLA PÚBLICA. LA BARONIA DE RIALB. LA NOGUERA. LLEIDA

El Jordi Vila Juncá publica una fotografia de l'església  parroquial de Sant Esteve, corona el petit nucli de Pallerols de Rialb, ubicat dalt d'un turó, al terme de la Baronia de Rialb, a la comarca de la Noguera.



http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=17265

Patrimoni Gencat ens diu que l'edifici actual correspon essencialment a la profunda renovació neoclàssica que es va efectuar l'any 1793, data que figura a la porta de la façana sud de l'església. En aquest moment el temple fou ampliat amb una nau, en sentit nord-sud.

 

L'actual temple és de tres naus, de planta rectangular. La seva façana principal és a migdia i hi trobem la portalada, d'arc rebaixat, a la què s'accedeix pujant tres graons. A la clau de volta hi trobem inscrita la data de la seva construcció: 1793. En aquesta façana hi trobem també totes les finestres procedents de la reforma del temple: dues en forma d'ull de bou i tres de rectangulars, a dos nivells diferents. La seva coberta, de teula àrab, és a dues vessants. A llevant de temple hi trobem un campanar de planta quadrada, amb quatre ulls i teulada a quatre vessants, coronada per un parallamps.

 

Al mur de llevant es conserven dos absis semicirculars, la millor prova de l'església romànica preexistent, orientada transversalment respecte el temple actual. El situat més al nord, de dimensions més grans, és emprat com a sagristia, mentre que el situat al sud és incorporat a una de les capelles laterals de la nova església. Els dos absis s'obren mitjançant arcs presbiterals. El més alterat és el del nord, que té dues finestres de doble esqueixada, paredades, mentre que el del sud té una única finestra del mateix tipus. Per dins de la casa rectoral és encara visible una part de la volta de canó que cobria la nau corresponent a l'absis nord. Per la seva estructura aparent sembla molt clar que aquests dos absis devien correspondre a la part d'una capçalera d'un temple de planta basilical o d'una nau amb transsepte de tres absis, del que mancaria el més septentrional.

 

Al mur de ponent de l'església es conserven visibles altres elements de l'edifici altmedieval: una façana, perfectament delimitada en el conjunt del parament per dues cantonades i els pendents de les dues cobertes, que formen un pinyó triangular. En aquesta façana es desenvolupa una composició d'obertures, perfectament estructurades a partir d'un eix central, formada per una finestra de doble esqueixada centrada a la part alta i dues finestres geminades i paredades situades en un nivell més baix.

 

A part de la singularitat d'aquesta composició, aquesta façana de ponent de l'antic edifici romànic té la particularitat que la seva amplada correspon exactament amb la de la possible nau de l'absis sud. La cantonada nord i els dos pendents de la coberta fan molt complexa la seva unió amb la façana de la nau nord, tant si es trobava al mateix nivell com sembla indicar l'estructura de l'aparell, com si era més sortint, hipòtesi poc provable, tant pel relleu del paratge i pel llarg, insòlit, que hauria tingut l'hipotètic braç de transsepte, com per la curiosa estructura que haurien tingut les seves cobertes. En l'estat actual de l'edifici no es pot descartar que, inicialment, l'església fos de nau única (corresponent a l'absis sud), i fos ampliada immediatament, ja que és poc provable que l'absis sud, més petit, fos el central d'una capçalera triabsidal.

 

L'aparell constructiu dels vestigis altmedievals format per carreuons allargassats, disposats ordenadament en filades regulars que, malgrat la manca total d'ornamentació, palesa les fórmules constructives de l'arquitectura llombarda de la plenitud del segle XI. Aquest fet es manifesta en l'execució de les finestres, especialment les geminades.

La Maria Rosa i el Miquel,  la “ parella romànica”  la visitaven , aquí podreu llegir la seva crònica :

http://indretsescbergueda.blogspot.com/2019/02/sant-esteve-de-pallerols-de-rialb.html

L’edifici que havia acollit l’escola Pública  datat l’any 1912, en una plaça de la façana principal,  pertany al conjunt d'escoles públiques construïdes a la Baronia de Rialb a començaments de segle, de les que ens agradarà tenir noticia dels seus autors a l’email coneixercatalunya@gmail.com .

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=22096

Patrimoni Gencat ens diu;  edifici aïllat de planta rectangular i dues d'alçada. Coberta a dues vessants amb teula àrab sobre murs de maçoneria arrebossat a la façana principal. Planta baixa amb porta d'accés i finestres a ponent per aula. Is superior amb dos balconets i dues finestretes per a vivenda del mestre.



Fotografia . Isidre Blanc

Que el protomàrtir Sant Esteve, intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada