dimecres, 10 de març del 2021

ESGLÉSIA DE LES MASIES DE NARGÓ, ADVOCADA A L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL. COLL DE NARGÓ. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades, i atesa la situació de “ presó local  RENOVABLE  “,  en que ens trobem a Catalunya, establíem una joint venture, ell aporta les imatges, i l’Antonio Mora Vergés, fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

 


 

M’enviava fotografies de l’església de l’arcàngel Sant Miquel, a les masies de de Coll de Nargó, sufragània de la parroquial de Sant Climent de Coll de Nargó.  Segons el llibre de visites pastorals del Bisbat d'Urgell de l'any 1758, l’església de l’arcàngel Sant Miquel no tenia cementiri ni ornamentació pròpia, que es duia de la parròquia quan s'hi celebrava, cada 8 de maig, l'ofici posterior a la processó.






L’havia retratat A. Moras l’any     1983


Hem demanat a Patrimoni Gencat – que no fa constar A. Moras, en la llista d’autors - ,  a l’Arxiu Nacional de Catalunya , al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) , al Bisbat d’Urgell,..,  dades del fotògraf/a A.Moras, que durant la dècada dels anys 80 del segle XX, duia a terme una excepcional tasca a la comarca de l’Urgell sobirà;   no en sabem res, i  necessitem dades, nom, cognom matern, lloc de naixement traspàs - si s’escau – d’aquest fotògraf/a a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com , per descomptat si en teniu noticia sou pregats de fer-nos-la arribar.


Patrimoni Gencat explica que l‘església de    Sant Miquel  Arcàngel, es troba al cim d'un tossal, a 1 km del lloc anomenat les Masies de Nargó. Es tracta d'una església  de construcció simple i senzilla, composada per una única nau, llarga i estreta, capçada, a llevant, per un absis semicircular. La nau és coberta per una volta de canó de pedra en el primer tram i la resta té un embigat de fusta. L'absis té volta de quart d'esfera. La nau és recorreguda per una banqueta encastada als murs. A l'exterior, al mur de tramuntana hi ha tres contraforts. Al mur meridional hi ha una finestra de doble esqueixada asimètrica, rematada per una llosa horitzontal. A l'absis hi ha dues finestres més d'esqueixada simple. Per accedir a l'església hi ha dos portals d'arc de mig punt amb dovelles de pedra tosca, un a ponent i l'altre a migdia. Cap dels dos sembla original. Els murs de la nau no tenen ornamentació, l'absis, en canvi, té decoració d'arcuacions separades per lesenes. L'aparell és molt rústec i irregular.


Amb l’ajut i la col·laboració dels veïns de les Masies i de Coll de Nargó, l’edifici començà a ésser restaurat l’any 1977 amb un seguit d’interrupcions que allargaren les obres fins a l’any 1983, que s’acabaren definitivament.


El Francesc Junyent i Maydeu , l’Alexandre Mazcunàn i Boix , i la Maria Lluïsa Cases i Loscos, amplien aquesta informació a :

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0618301.xml


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.




Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19,  afegim la intercessió de la Arcàngel Sant Miquel “ Princep els Esperits Celestials” davant la Altíssim  ,  i confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada