dilluns, 19 de juliol del 2021

CAN CASELLES. SALT. EL GIRONÈS. Posant nom a les masies que retratava des de tren Olot-Girona , Josep Danés i Torras

  

Avui, 15.04. 2021.  estic particularment trist, acomiadàvem a l’església de Sant Salvador de Sabadell a l’ANTONIO RIBAS MARIN que sens dubte està ja al cel,  l’Antonio, com jo mateix, mantenien el nom en llengua castellana,  com testimonis vius de l’horror de la dictadura franquista QUE NO PERMETIA els noms en cap altra llengua que no fos la castellana - els en deien/diuen ESPAÑOLA - , avui hi ha persones que es diuen catalanes, i defensen el manteniment de topònims en castellà que s’imposaven a sang i foc, als seus rebesavis, besavis,  avis, pares,..., hi ha entre nosaltres un elevadíssim nombre de víctimes – inconscients -  de  la síndrome d'Estocolm. 


Antonio, recordar-li al bon Déu, que va crear els pobles, els anhels de llibertat de Catalunya, i la infinita perversió d’aquells que s’ho oposen a aquest desig legítim i natural.


Havia demanat ajuda per localitzar  algunes de les masies que retratava el  Josep Danés i Torras (Olot, 1891 – Barcelona, 1955) des del tren Olot-Girona,   l’arquitecte  - que té el cel guanyat -  ens  va deixar un valuós patrimoni històric retratat,  encara que no sempre identificat però  ;  sense tenir-ne consciencia posava la llavor “maligna” del que facebook definirà com “ narrador visual” , que  vindria a ser aquell que creu a ulls clucs que una imatge val mes que 1000 paraules.  Aquest “ mal costum”  deixava força incomplerta la tasca del Fons de la Masia Catalana, que no aconsegueixo entendre, perquè no s’ha continuat en els nostres dies.

 

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2021/04/ajudeu-nos-identificar-les-masies-que.html


Mn. Josep Maria Viñolas Esteva, ( Salitja, la Selva, Girona. 10-03-1966), identificava com , can Caselles de Salt, el mas que retratava entre  1914, 1928 , el  Josep Danés i Torras




https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/6581/rec/44


https://www.google.es/maps/@41.9697077,2.7735481,63a,35y,39.46t/data=!3m1!1e3


Ho confirma una  fotografia del Jaume Bosch ; L'antiga rajoleria de Can Gifre , Mas Casellas, que apareix a la publicació:

 



https://revistalafarga.cat/suplements/FM1985.pdf?fbclid=IwAR3ogd-zsWRWrai-YCgPpH4Wg3EIZot-_rGY5d8ZJFjkC3TzIJSHRoOyUQ8

 

L’arxiu Municipal de Salt la identifica com el mas Gifre


El cens de Salt l’any 1900 era de 2.280 ànimes, i es tancava l’exercici de l’any 2020 amb 32.138 veïns de dret, sembla més senzill, trobar una agulla en un paller, que trobar   un saltenc, saltenca, amb rebesavis, besavis, avis, pares, nascuts en aquesta ciutat.


Cuideu-vos molt, els que es comprometien a fer-ho , NO SON BONA GENT

 

A Catalunya la sanitat pública no està valorant els historials mèdics per veure quina de les vacunes és menys “ perillosa” per a cada ciutadà, el resultat en nombre de morts és força elevat, i l’excusa  “ més en mata la Covid.19” és una més de les grolleries a que en té acostumats  aquest sistema pervers.


 


 

Ah!, estem al costat dels que defensen les Vegueries, i de qualsevol iniciativa que permeti retornar la vida tant als pirineus, com a d’altres indrets de Catalunya  que pateixen  un sever despoblament, i una vergonyant manca de serveis, la Segarra és una mostra sagnant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada