divendres, 17 de febrer del 2023

ESGLÉSIA DE L’APÒSTOL SANT PERE. FIGUERES. L’EMPORDÀ SOBIRÀ.

El Joan Balló Torres, publica una fotografia; Església de Sant Pere deFigueres.




Llegia que la primera menció de l’Església parroquial  de l’Apòstol  Sant Pere de Figueres, és de l’any 1020,  i al seu voltant s'hi bastí el nucli medieval de Figueres. Probablement, es va construir sobre una primitiva església paleocristiana.


Del temple romànic inicial (segles  X-XI) en queden restes dels murs de la cara nord amb una espitllera a l'esquerra de la nau, al peu del campanar.


 En el segle XIV s'aixeca, sobre l'edifici romànic, el temple gòtic. Aquest nou edifici arribava fins a l'actual creuer i era d'una sola nau amb voltes de creueria i contraforts (sense creuer ni girola).


El 1578 es va reconstruir la façana, d'estil neoclàssic, on hi destaca un gran ull de bou que dona llum a tota la nau. Amb posterioritat ha sofert nombroses ampliacions (el 1678 es començà la Capella dels Dolors, al costat nord) i modificacions. En el segle XVIII l'antiga capçalera gòtica és substituïda per un creuer i un absis poligonal. A finals de l'any 1895 es va construir la cúpula segons un projecte de l'arquitecte Josep Azemar Pont (Figueres, 1862 - Barcelona, 1914) .


En aquesta església fou batejat, Salvador Dalí i Domènech, marquès de Dalí de Púbol  (Figueres, l’Empordà sobirà, Catalunya, 11 de maig de 1904 - 23 de gener de 1989 )


En els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República , l'església pateix importants destruccions (incendis i enderrocs).


Cremada per primera vegada, 21 juliol 1936; el 8 de setembre es va aprovar el decret per destruir l'església de Sant Pere; els treballs començaren el 8 de novembre i varen costar mig milió de pessetes; per manca de diners no s'acabà d'enderrocar; sí però,  l'església dels Dolors que compartia els murs en la part Nord, part del campanar, el presbiteri i el creuer de Sant Pere. Part de les pedres de l'enderroc s'empraren per la volta i parets de càrrega de la riera Galligans, en el carrer Pella i Forgas, d'altres en el Parc i a l'era Deseya.


Figueres vol recordar que va ser un destí recurrent pels avions feixistes:

https://www.emporda.info/comarca/2023/01/22/figueres-inaugura-passeig-memoria-81662866.html?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=btn-share&fbclid=IwAR064iHsxdZ9vQqrjJ8EGtZNsYjl_9zUrTa_jXeyoRITuMoXe55cDbUi3lo


L'any 1941  els arquitectes, Amadeu Llopart i Vilalta (Sant Martí de Provençals, 1888 - Barcelona, 19709 , L’Enric Mora  Gosch (1895-1966)  i  el Josep M. Sagarra Solsona , varen fer el projecte per la restauració del temple. Entre 1941 i 1948 es va reconstruir amb carreus de pedra, el creuer coronat pel cimbori octogonal, seguint l'estil gòtic de l'antiga nau, aconseguint així un conjunt unificat, sobri i monumental.





Del temple gòtic original es conserva la nau amb les voltes de creueria i els contraforts.


De creació gòtica, era el centre de la vida parroquial figuerenca, i d'aquest centre depenien els deganats de Figueres, Perelada i Castelló d'Empúries. Ja abolit el delme, es mantenia pels drets de peu d'altar, els d'estola i pels productes no venuts.


La fredorada d’aquest gener de l’any 2023,  ha deixat clar – per si algú en tenia dubtes – que des dels poders públics, ni es fa, ni es farà res, per posar remei a la manca de serveis sanitaris i socials, que constitueix “ marca de fàbrica” , d’aquesta “ democraciola”  maleïda.

 https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2023/01/les-morts-inevitables.html


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada