dimecres, 10 de maig del 2023

ESGLÉSIA DE SANT PERE I SANTA MÀXIMA. L’ESCALA. L’EMPORDÀ SOBIRÀ.

 

Llegia de l’Església parroquial de l’Escala, advocada a l’Apòstol Sant Pere i a SANTA MÀXIMA , que retratava Darío Moreno Sirvent




L'any 1680, la comtessa d'Empúries Caterina Folch de Cardona i Aragó cedeix un solar als 80 veïns de l'escala per a construir una església.

Aquesta primitiva església va ser destruïda per un llamp l'11 de novembre de 1700.

 El 13 de febrer de 1701 comença la construcció del temple actual, vers el 1752 es concloïa la façana encara que no és fins a l'any 1761 que es donen per acabades les obres. L'església fou beneïda, abans de la seva finalització, el 3 d'octubre de 1739. Des de 1777 és parròquia independent d'Empúries.

La intervenció portada a terme per Martí Sureda Deulovol (l'Escala, 1822 - Girona, 1890) , entre 1847 i 1864, va consistir en la reparació de la façana malmesa per un llamp i els danys ocasionats per l'aigua en els acabats interiors. També es va refer el teulat. El novembre de 1846 el capellà sol·licita fer-hi obres i indica que Sureda s'ha ofert a fer el projecte de franc.

El 22 de juliol de 1936, com a conseqüència de l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRAPTIC de la II República,  un grup d'incontrolats, malgrat les protestes de l'alcalde i dels Amics de l'Art Vell, varen provocar un incendi a l'interior de l'església. El retaule major (d'estil barroc, datat el 1739), l'altar del Santíssim Sagrament (inaugurat el juny de 1920), el de la Mare de Déu dels Dolors (del qual només es va poder salvar el mantell de la Verge), altres imatges, els bancs i les portes varen quedar completament destruïts. Va quedar només la nau de l'església, molt malmesa i ennegrida. Fins i tot els vitralls varen esmicolar-se.

Amb la victòria dels sediciosos l'any 1939 es reparen les destrosses i s'encarrega un nou altar major.

El 1948 es consagrà l'altar major. Ens agradarà tenir noticia del seu autor a l'email castellardiari@gmail.com 

Per la festa major de 1985, el dia 2 de setembre, diada de Santa Màxima, es procedí a la inauguració oficial d'uns vitralls encarregats l'any 1983 com a record del III Centenari de la Parròquia. Ens agradarà tenir noticia del seu autor a l'email castellardiari@gmail.com 

http://www.joanarimanyjuventeny.cat/reliquies/la-recuperacio-de-les-reliquies-de-santa-maxima-patrona-de-l-escala/

https://algunsgoigs.blogspot.com/2011/09/goigs-santa-maxima-verge-i-martir.html

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Escala&page=1&pos=7

Els catalans hem d’aprofitar totes les ocasions per a divulgar el Patrimoni Històric de Catalunya, recordeu que som  un “  Grupo objetivamente identificable”

https://www.elperiodico.com/es/opinion/20230131/grupo-objetivamente-identificable-puigdemont-llarena-tjue-articulo-pilar-rahola-82250654

https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=269942&pageIndex=0&doclang=ES

Aquest reconeixement de la nostra “ fragilitat “, i alhora de l’absoluta manca de respecte a les minories per part del REINO, situa moltes de les mesures que ens han aplicat, i ens apliquen com “ formes de genocidi “.

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada