dilluns, 14 d’agost del 2023

MAREDEDÉU DELS MASOS, MAL DITA SANTA MARIA. TORROELLA DE MONTGRÍ

 

Sóc, ho confesso, un marià irredempt, i reivindico  contra el mal costum introduït per les  forces d’ocupació,  que en la llengua catalana,  la forma correcta per designar a la Verge Maria – en qualsevol de les seves advocacions – és Marededéu, i no SANTA MARIA,  amb tot els respecte a les – poques – Santes reconegudes per l’església Catòlica;  el seu rol –per dir-ho de forma políticament correcta -  és “ prescindible” ,  no certament però, el de la Marededéu, sense ella no existiria ni el cristianisme, ni l’església catòlica, ni cap confessió que tingui a Jesucrist com a fonament.

 

El 1714 els catalans perdien la llibertat,  la Marededéu era “ degradada” a la categoria de SANTA, i alhora assumia el patronatge de multitud d’instituts armats, la mare de la víctima esdevenia “mutatis mutandis” la “  celestial protectora” dels botxins del seu fill. Ah!, es prohibia l’ús de la llengua catalana, en l’àmbit religiós, en l’administració pública, en l’educació, en els documents públics, i per descomptat en el sistema judicial.  Afirmar però que el bon Déu només ENTÉN la llengua castellana, és sacríleg, ho digui, qui ho digui.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2011/12/goigs-santa-maria-del-mar-els-masos-de.html

Llegia que  en època contemporània (1828) s'esmenten a més la devoció a Sant Josep i Sant Isidre, a més de l'altar dedicat a la Marededéu.

 El 1840 degut a les desamortitzacions el lloc fou expropiat de la possessió d'Amer, passa a mans privades, essent-ne els propietaris la família Mascort.



 El 1979 hi hagué un litigi per la propietat de l'ermita, que el Bisbat de Girona havia inscrit en el registre de la propietat al seu favor, i en el  que el Tribunal Suprem va donar la raó a la família Mascort. Això motivà que es deixessin de celebrar actes litúrgics a l'ermita. Era bisbe de Girona,  Monsenyor Jaume Camprodon i Rovira (Torelló, 18 de desembre del 1926 - Girona, 26 de desembre de 2016)

Des de principis del segle XX però , pels volts del 8 de setembre, s'hi celebra la Festa dels Masos de Torroella de Montgrí i l'Estartit, amb missa, normalment oficiada pel rector de la parròquia de l'Estartit, on es canten  els goigs en honor de la Marededéu, excelsa patrona dels masos, i també de sant Galderic, seguida d'un concert i ballada de sardanes a la plaça davant de l'ermita.

Des del 1979 fins al 2005 la missa es va traslladar a l'església de Santa Anna de l'Estartit.

Els Mascort, tenen des d’antic una intensa relació amb Torroella de Montgri.

https://interactius.ara.cat/cada-casa-un-personatge/ramon-galibern



Que  la Marededéu dels masos de Torroella de Montgrí, elevi a l’Altíssim la pregària dels aranesos, gallecs, bascos, catalans, i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor, allibera el teu poble !!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada