dimarts, 5 de desembre del 2023

MAS MANRESA / CAN NIELL. MAÇANET DE LA SELVA

 

Trobava una fotografia;              Façana i pou de Mas Manresa, feta entre 1890 i 1918, i : Facilitada al Fons Estudi de la Masia Catalana, l’any 1918, per l’Arxiu Mas 22973. Maçanet de la Selva


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/5942/rec/1

El descriuen com; edifici de planta rectangular i dues plantes amb coberta de dues aigües a laterals. Els elements més destacables del mas són les obertures emmarcades i treballades de pedra.

Pel que fa a les obertures de la façana, destaca la porta de mig punt adovellada i la gran finestra central de llinda lobulada en dues peces i ampit i impostes decorats amb motius vegetals. Les finestres de la planta baixa són més petites i decorades amb Llindess de baixrrelleus lobulats d'arquacions cegues en forma de corona (Veure la fitxa dedicada a Ca l'Esqueu, del carrer Sant Sebastià núm. 36 de Maçanet). La finestra del primer pis dreta té per llinda un arc conopial senzill i la de la part esquerra un arc conopial quadrilobulat amb motllures a les impostes i decoració vegetal a l'ampit.

A més de les finestres de la façana, darrere del mas hi ha llindes i muntants motllurats i treballats, així com restes de contraforts.



Escut d’armes del senyor Ramon Manresa de Riu d'Arenas, al partit de Cassa de la Selva, resident a Girona. = Caserna: 1r, Manresa: plata, un riu, del qual surt un mà al natural, al cantó dretà superior una estrella de 8 puntes d'azur. 2n, Bassols azur, dos sols, d'or, en faixa, ia la punta aigua d'azur i plata. 3r, Asprer. D'or, sobre terrassa sinople, un tronc d'arbre sec, on s'enllaça una vinya, de sinople. 4t, Maranyosa, tallat. 1r azur, una estrella d'or de 6 puntes perfilada de negre i després de plata. Al peu un mar agitat d'or.” (sic) [P. Mr. Rigalt, ms.].


https://www.inspai.cat/Inspai/ca/imatge/647223/Mas+Manresa+o+Can+Niell,+a+Macanet+de+la+Selva.

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

Les noticies que arriben d’aquí, de Gaza, de Cisjordània, d’Ucraïna,  de l’Àfrica, fins les relatives als fenòmens meteorològics, no ajuden a mantenir l’ànim, oi?

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada