dimecres, 10 d’abril del 2024

ESGLÉSIA DE LA MAREDEDÉU DEL VILARÓ. OLIUS. EL SOLSONÈS.

 

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-maria-del-vilaro-o-del-puig-olius

La primitiva església es deia Santa Fe d'Anseresa.

Surt citada en l'acta de consagració de Sant Esteve d'Olius.

 Per construí la nova, fou escapçada l'any 1079

 




Fotografies.  Jordi Contijoch Boada

L’esglesiola advocada  a la Marededéu – Santa Maria és un tractament incorrecte en llengua catalana, i en l’àmbit catòlic -  del Vilaró és el resultat de diverses mutilacions i transformacions que l’han convertida en un edifici format per dos tipus de construcció ben diferenciats.

La nau primitiva fou escapçada, i el probable antic absis fou substituït per una perllongació de la nau coberta amb volta apuntada i capçada a llevant per un absis semicircular, cobert amb el mateix tipus de volta. La construcció més primitiva, que va de l’arc toral al frontis de ponent, ha estat molt reformada i avui la veiem coberta amb una volta de llunetes.

L’absis s’obre a la nau mitjançant un arc preabsidal apuntat, que s’inicia sobre una motllura, damunt la qual hi ha una filada de forats de bastida rectangulars i homogenis, disposats regularment.

La volta de la nau arrenca d’una imposta aixamfranada, a bisell, d’on arrenca també l’arc toral.

La tipologia del parament presenta dues variants. L’una més antiga, al frontis i als extrems occidentals dels murs de la nau, formada per pedres que segueixen filada i són treballades a cops de maceta. La part inferior del frontis és resolta amb grans carreus rústecs; s’observa, també, que aquesta part fou sobrealçada.

L’altre tipus de parament pertany a la construcció del segle XII o posterior. És format per carreus ben tallats, els quals segueixen filades molt singulars. L’absis descansa damunt un sòcol format per grans carreus, més rústecs que la resta de la construcció, i continua per la nau fins a arribar a l’obra primitiva. La nau és resseguida per una cornisa trapezoidal bisellada, i l’absis per una de pla i cavet. Aquesta presenta, just damunt la finestra, dues pedres amb decoració incisa; una té dos cercles dins els quals es dibuixa una flor de dotze pètals en forma de llança i a l’altra, damunt una mitja bola, hi ha una flor resolta amb línies radials incises.

A migdia hi ha la porta romànica, tapiada, d’arc adovellat de mig punt. L’extradós és resseguit per pedres rectangulars col·locades horitzontalment.

A la part central de l’absis s’obre una finestra de doble esqueixada i d’arc adovellat de mig punt. La part inferior dels muntants i l’ampit són d’una sola peça.

Al frontis, transformat en part el segle XIX, hi ha la porta actual, amb llinda datada l’any 1849. Damunt seu hom veu una finestra rodona monolítica. El conjunt és presidit per una espadanya d’una obertura, fruit de la mateixa reforma.

A la cornisa de l’absis hi ha dues peces decorades. En una d’aquestes es repeteix dues vegades el mateix motiu, que consisteix en una flor —o motiu d’estructura radial— composta de dotze pètals —o dotze puntes—, de forma lanceolada i de superfície còncava, inscrita en un cercle que sobresurt d’un acanalat horitzontal. En segon lloc, hi ha un motiu de caràcter vegetal, una mena de flor a base d’incisions, també radials, damunt una mitja bola. Es tracta d’una decoració senzilla, que presenta poques dificultats d’execució, i que és tallada de manera correcta no aliena a un caràcter rústec, propi d’àmbits rurals.

EI primer motiu, amb nombre variable de pètals o puntes, és especialment difós, i podem comprovar-ho clarament a la comarca del Solsonès, on segueix una tradició d’origen que va més enllà dels inicis de l’edat mitjana. L’exemplar de San tMiquel de Castelltort, a Guixers, és un dels que més s’acosta al que ens ocupa, tot i que la datació sempre és problemàtica(*).

En el cas de la Marededéu  del Vilaró, cal pensar que la decoració es correspon cronològicament amb la construcció afegida, i documentada l’any 1264 amb el nom actual(*), a la qual pertany l’absis. D’acord amb aquesta referència, és fàcil una datació entre el final del segle XII i la primera meitat del XIII.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2013/12/goigs-la-mare-de-deu-del-vilaro-olius.html

https://bd.centrelectura.cat/items/show/42694

https://lh4.googleusercontent.com/-OxSK0wRxzVM/T42Y8r9wZoI/AAAAAAAAU7Q/6m3OHrql3g4/s1600/31-Stamariavillar%25C3%25B3-Fitxa%2520BENS.jpg

Que  la Marededéu i    Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada