diumenge, 16 de juny del 2024

ESGLÉSIA DE LA MAREDEDÉU D’ARBUL/LL. TREMP. EL PALLARS JUSSÀ.

 

Començava el dia amb les meves “ rutines”  , aixecar-se, fer la higiene personal, afaitar-se – cada dos dies - , esmorzar , donar corda al despertador JUNGHANS, per a mi és com un Tamagochi, veure el correu a l’ordinador, penjar el santoral al Diari de  Castellar del Vallès,  repassar les meves pàgines, i feu una ullada, avui trobava que la Ester Gonzalez Vidal, publica fotografies del Castell i l'Església de la Mare de Déu de l'Arbul, terme de Tremp al Pallars Jussà.

El despoblat d'Arbul (de vegades escrit Erbul o Arbull) és una antiga caseria de poblament dispers del terme de Fígols de Tremp, agregat el 1970 al terme municipal de Tremp. Havia pertangut al terme de Castissent, que després passà a denominar-se Eroles i més tard Fígols de Tremp.

Està situat al sud-oest de Tremp, a uns 18 quilòmetres, amb un accés final una mica difícil; és a la mateixa carena de Montllobar, en el seu extrem sud-oest, a prop del límit del terme. La caseria és del tot desapareguda,

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/mare-de-deu-de-larbull-tremp



L'església, situada a 100 metres al sud del castell de l'Arbul, consta d'una sola nau amb volta de canó i absis semicircular. Les façanes no presenten ornamentació, excepte a l'absis, on apareix un fris continu d'arcuacions cegues sota el ràfec, típica decoració llombarda. També es diferencia una finestra de doble esqueixada paredada. En la façana occidental s'ubica la porta d'accés en forma d'arc de mig punt adovellat. A sobre, un ull de bou de factura més tardana i una espadanya de dos ulls que culmina la façana. A les façanes nord i sud s'identifiquen dues obertures més, dues portes paredades.

L'aparell és de carreu més o menys regular distribuït en filades.

Interiorment, es poden diferenciar dos arcs torals que sustenten la volta i destaca, sobretot, la decoració barroca, de caràcter popular, que s'ha conservat en bastant bon estat. Tot l'absis és cobert per decoració pictòrica caracteritzada per la utilització d'uns colors molt vius i plans.

El primer diumenge de maig se celebra un important aplec en aquest santuari, antigament dels més concorreguts de la comarca.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2014/05/goigs-la-mare-de-deu-darbul-eroles.html

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/castell-de-larbull-tremp

El castell, que es troba en estat de ruïna, presenta sols l'estructura de la torre que és de planta allargada i oblonga. La paret més ben conservada és aquella meridional on es diferencia una espitllera. Interiorment, la finestra espitllera és acabada amb un arc de mig punt. El paredat combina carreus rectangulars i regulars amb morter de calç; a la base es nota la diferència de carreus, que presenten una forma més gran.

Que   la Marededéu   i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels pallaresos   , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada