dimarts, 16 de juliol del 2024

MAREDEDÉU DE SASSERRA O DE VALLFEROSA. TORÀ. EL SOLSONÈS

 

Retratava la façana de l’església de la Marededéu de Sasserra o de Vallferosa  - voltada de soledats - , mal  Santa Maria de Vallferosa -  el Concili d’Efes, va proclamar solemnement la maternitat divina de la verge.  «Mare de Déu» (Theotokos) -  , és una construcció d'estil popular, del segle XVII - XVIII situada al costat de l'antiga carretera de Torà a Solsona.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/35657

La descripció ens diu ; Església d'una sola nau, de planta rectangular i coberta amb volta de canó amb llunetes i capçalera plana, adossada l'antiga rectoria i a la casa dels masovers.

Presenta paraments visibles, tant en la façana d'ingrés com a l'exterior de la capçalera, a base de carreus ben escairats i disposats en fileres regulars. Davant el portal d'ingrés, s'hi basteix un porxo adherit al mur de ponent, que presenta una coberta a dues aigües amb teula àrab que reposa sobre dues columnes octogonals de pedra. Per damunt del porxo trobem un òcul, que dona llum a l'interior i, damunt seu, un campanar d'espadanya amb un arc de mig punt i una campana de mitjan segle XX, que ha substituït a un altre campanar d'espadanya que es troba al NE de l'edifici, també d'un sòl ull i coberta amb una estructura a dues aigües.

El portal és rectangular i es troba emmarcat per una motllura ampla i llisa que es recolza damunt d'un petit basament.

 Dues escales salven el desnivell entre el sòl i el paviment del porxo, que queda tancat en tot el seu perímetre per un muret de 120 cm.

https://www.viladetora.net/0-foto-41222-veure.html

https://visit.somsegarra.cat/es/place/641/iglesia-de-santa-maria-de-sasserra#gallery-2



Goigs en alabança de Nostra Senyora de Santa Maria de Sasserra : situada en lo terme de Vallfarosa

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/goigsBC/id/5013/rec/9

El sostre demogràfic de Torà s’assolia al cens de 1857, amb 1.969 ànimes segarrenques,  es tancava l’exercici 2023 amb 1.201 habitants de dret, vinculats ara a la comarca del Solsonès.

Convertida avui en església parroquial en substitució de l'antiga església de Sant Pere Màrtir, quines runes s’aixequen encara al que fou nucli de Vallferosa, atén religiosament als veïns de les poques cases habitades de Vallferosa i de la propera barriada de Puig-redon.

Ah!, l’assistència mitjana als oficis religiosos, ha davallat des d’un 50% al segle XX, fins un percentatge que en el millor dels casos està pròxim al 10%; la decisió de la jerarquia catòlica , de tancar esglésies , i celebrar el culte únicament quan hi ha un nombre de fidels igual i/o superior a dotze, accelera exponencialment l’abandó de la pràctica religiosa.

Algú ho havia de dir.

Que la Marededéu, Sant Pere màrtir     i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels toranessos , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada