dijous, 29 de maig del 2008

Sant Feliuet de Terrassola.Terme de Santa Maria d'Oló.




No li escau gens el diminutiu a l’antiga església de la Parròquia de Terrassola, que pertany avui a Santa Maria d’Oló. Constaven al cens de 1970, 54 veïns, en les diferents masies d’aquest disseminat agrícola; vindrien desprès – com per arreu dissortadament - els dies de la diàspora dels camperols, que foren un preludi de la degradació ambiental, de la que gaudim a Catalunya, com a molts altres llocs del món.

Sembla que aquest, terrassa petita, és l’origen d’aquest singular topònim actual de Terrassola, dona per a pensar, la concatenació de dos diminutius, Feliuet i Terraciola, tant lluny de les terres del Baix Ebre i/o el Montsià, on l’ús de diminutius, “xiquet”, “miqueta”,... és tant i tant freqüent, i quin origen possiblement hauríem de buscar en el període de dominació dels sarraïns, que acabaria formalment en aquelles terres al segle XII.

El Joan Raurell i Gés, restaurador d’art, i ermità juntament – en ambdós tasques – amb la seva esposa Lourdes, m’havien regalat un petit tresor, un recull de dades que al llarg dels anys 1943 i fins el 1983, havia recopilat en relació a Sant Feliuet de Terrassola, el quin en fou el darrer rector, Mn. Josep Maria Bellpuig i Vila, resident fins al dia del seu recent traspàs a la casa dita dels Capellans de Vic.

Tenia amb el Josep Sansalvador i Castellet, l’Eliseu Peidró i Rami, el Feliu Añaños i Masllovet, l’Antoni Uriz i el Joan Escoda i Prats, el compromís d’acompanyar-los fins a Sant Feliuet de Terrassola; bàsicament pel que fa al Josep Sansalvador i Castellet i l’Eliseu Peidro i Rami, es tractava de recollir imatges de l’interior reformat del temple.

Li dúiem al Joan un exemplar del Diari de Sabadell, en el que a color i en contraportada, sota el títol, Rocabruna, el somni de Joan Gorina i Sans, ens publicaven la particular història, d’aquesta casa, i d’aquesta nissaga que al llarg de tot el segle XX, va tenir una intensa relació amb Sant Feliuet de Terrassola. També el Feliu Añaños i Masllovet, havia fet copies en paper d’algunes imatges de Sant Martí de Puig-Ermengol, que ens havia cedit per a la seva exposició a la Galeria Fotogràfica de http://www.moianes.net/, el Josep Sansalvador i Castellet, persona que avui té a càrrec seu tot l’Arxiu Gavín dipositat al Monestir de Bellpuig de les Avellanes, a la Comarca de la Noguera . Les darreres pedres i l’absis, d’aquesta malaurada ermita de Sant Marti de Puig-Ermengol anirien a Terrassola on es farien servir en les tasques de restauració. També de la mateixa Terrassola abans i desprès de les tasques de restauració, que en gran mesura sota la responsabilitat del mateix Joan Raurell i Ges, s’havien dut a terme.

Feta la feina de documentar de forma complerta, l’interior del conjunt de Sant Feliuet de Terrassola , ens acomiadàvem del Joan Raurell i Ges, tot i agraint-li – una vegada mes - la immensa feina duta a terme en col·laboració amb la seva esposa Lourdes, i que dissortadament no rep el reconeixement en forma de visites que li pertoca, possiblement perquè no se’n fa una promoció adequada i suficient. En la mesura – mínima – de les nostres possibilitats, intentem en relació a aquesta i a d’altres joies del romànic d’aquesta comarca natural del Moianes, fer-ne una divulgació per tots els canals que ens ho permeten : Telèfon per concertar visites : 93.744.90.63 , i la publicació d’aquestes dades arreu on vulguin fer-ho ; premsa escrita, internet tant en pàgines com http://www.moianes.net/, http://www.guimera.info/ en blogs http://coneixercatalunya.blogspot.com/ , http://www.valldelcorb.info/blogs/coneixercatalunya/ i/o pàgines personals.

Sou pregats d’ajudar-nos en aquesta tasca de divulgar el nostre ric patrimoni històric i cultural.

Una molt bona manera de començar, és fer la visita de Sant Feliuet de Terrassola.




© Antonio Mora Vergés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada