diumenge, 14 de febrer del 2010

CAN MACIÀ D’ÒDENA, L’ANOIA DESCONEGUDA

De La masia de Can Macià ens n’havien parlat molt i bé , i justament per aquesta raó se’m feia més dolorosa l’absència del nostre “expert” en masies; quan a la descripció ens deia : és una construcció autòctona catalana: teulada de dos vents i parets blanques d’on sobresurten les pedres que dibuixen el marc de la porta d’accés.




Orientada al sud per rebre tota la llum de la jornada i amb un rellotge de sol que ens diu que el temps no s’atura.

Veníem des d’Òdena caminant pel voral esquerra de la carretera com mana el codi de la circulació, el sol hivernal no podia vèncer la sensació de fred intens, però il•luminava el camps i confortava el nostre ànim.



A les envistes de Can Macià d’Òdena, conegut antigament com mas Rossinyol de Moragues i més tard com mas Macià Aguilera, ens felicitàvem d’haver seguit – una vegada més – la nostra intuïció. La descripció que ens havien donat és absolutament fidel : La casa senyorial, és de planta rectangular, i fou restaurada vers 1940, tot recordant un antic casal català amb una gran entrada, sala noble, rellotge de sol a la façana...

Ens acullen amb molta amabilitat, i un cop exposat el nostre desig de recollir imatges del indret tot son facilitats.




La titularitat d’aquesta finca ha estat d’ençà del segle XIII en mans d ela mateixa família, tot i la successió de cognoms, determinada pel fet que no sempre la successió s’ha fet en la línia masculina, el cognom Aguilera es fa present des del segle XVI, i al segle XIX la titularitat dominical passarà als , Gibert, Vives, i Bohigas.

Joan Vives i Gibert, va reorganitzar la estructura productiva de la finca per tal d’elaborar uns vins escumosos criats en cava, destinats a sortir al mercat el Nadal de 1936. Fins aleshores can Macià comercialitzava uns vins de taula sota les marques "Gran Ducal", "Ambar", "Sacro" i "Gurman". Joan Vives Gibert, va ser el promotor a partir de 1933 de l’elaboració de cava.

Tindrem ocasió de visitar la Font on ens expliquen que tingué lloc el seu assassinat ens els dies tràgics de la Guerra incivil.



Després de 1939 fou el seu nebot, Josep Ma. Bohigas Vives, qui va reiniciar l’elaboració, amb el nom de Bohigas.

A partir de 1973 Fermí Bohigas va especialitzar la cava per a l’elaboració de Brut i crea el seu prestigiós Brut Nature.

Actualment Jordi i Josep Casanovas Bohigas continuen elaborant un excel•lent cava i vi seguint criteris de tradició i modernitat.

Ens expliquen que a can Macià, actualment es cultiven unes 60 hectàrees de vinya de les varietats Macabeu, Xarel•lo, Parellada i Chardonnay per a obtenció de vins (blancs i negres) i caves de gran qualitat (semi sec, brut, brut nature, gran reserva, brut reserva i brut nature reserva) comercialitzats sota les marques can Macià i Bohigas.

La finca disposa d’unes caves situades a 10 metres de profunditat i a una temperatura constant de 14º durant tot l´any.

Recollíem la imatge del rellotge, passades llargament les 12,00 , advertim que la doble ombra d’un gnònom sobreelevat, pot induir a error amb aquest sol tant baix d’hivern a l’Anoia.




Abans d’acomiadar-nos de la Marta, eficient masovera de Can Macià, a la que li agraïm molt la seva col•laboració, veig que el Santiago Moya Romero, ha passat per la botiga. De fet amics lectors, també d’això es tracta, oi ?

El consell de sempre; sortiu de casa i com nosaltres aneu a conèixer Catalunya !

© Antonio Mora Vergés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada